Индекс: Туристи беже из Хрватске

ЗАГРЕБ: Након што је неколико земаља Хрватску ставило на црвену листу због погоршања епидемиолошке ситуације, а то тренутно најављују Словенија и Велика Британија, догађа се оно чега су се у хрватском туризму прибојавали, а то је бег туриста из Хрватске, пише хрватски портал Индекс.
more hrvatska
Фото: pixabay.com

Хрватска је данас поново забележила велики број, 255 новозаражених корона вирусом, што је трећи по реду неславни рекорд у овој седмици.

Иако би се смена туриста у "нормалним" околностима очекивала тек у данима викенда, у Лучком се већ од преподнева стварају гужве према унутрашњости.

Према информацијама Хрватског ауто-клуба (ХАК) највеће гужве на граничним прелазима су са Словенијом, посебно на граничном прелазу Мацељ, као и на путевима Мацљу.

"Појачан је саобраћај и на Истарском ипсилону према ГП Каштел и Плованија, Крчком мосту и појединим граничним прелазима. Возачима саветујемо да прилагоде брзину и начин вожње условима пута И да одржавају безбедан размак између возила", саопштили су из ХАК-а.

Према најновијим информацијама, на граничним прелазима Мацељ, Плованија и Каштел створиле су се километарске колоне и чека се више од сат и по.

Колона теретних возила на Мацљу је огромна и чека се преко три сата.

Гужве су и на граници према БиХ, где се такође чека око сат и по.

 

На граничним прелазима с Мађарском је ситуација обрнута - нема чекања на излаз из Хрватске, али се на улаз у Хрватску чека око пола сата.

Портпарол словеначке владе за пандемију ковида-19 Јелко Кацин најавио је да ће Словенија током поподневне седнице ставити Хрватску на црвену листу земаља, што значи 14-дневни карантин по повратку.

Према писању словеначког Дела таква одлука је већ донета и чека се само службена потврда.

"Ситуација је толико лоша да нам не преостаје ништа друго него да позовемо своје држављане да се што пре врате из несигурне државе", рекао је Кацин.

Словеначки држављани који су тренутно на одмору у Хрватској имаће још неко време омогућен повратак кући без обавезног карантина, вероватно до краја седмице, пише словеначки портал 24.ур.

Словеначки министар унутарњих послова Алеш Хојс казао је у емисији 24УР да се у непосредном суседству те земље створила потпуно нова епидемиолошка ситуација и да ће бити покренуте нове уредбе за Хрватску, а можда касније и Аустрију, где се ситуација такође погоршава.

Хојс је навео да се за путнике из Хрватске разматра увођење карантина, уз неколико изузетака као што су свакодневне пословне миграције или лекарски прегледи.

Од одлуке нису изузети, рекао је, ни словеначки држављани власници некретнина у Хрватској.

Туристима из Словеније биће омогуће од 48 до 72 сата да се врате кући.

Саветовао је оним грађанима који нису везани туристичким аранжманом да се у Словенију врате пре петка да би избегли велике гужве које се очекују на путевима и граничним прелазима.

Хојс је рекао да су га аргументи струке уверили да је најбоље ставити целу Хрватску на црвену листу, посебно због убрзаног тренда пораста броја случајева.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести