ИАЕА: Могуће је да Северна Кореја ради на одвајању плутонијума

БЕЧ: Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је уочила да у Северној Кореји постоје индиције о потенцијалном деловању на одвајању плутонијума од реакторског горива, што може бити искоришћено као нуклеарно оружје, изјавио је данас генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.
severna koreja pixabay
Фото: pixabay.com

У кварталном извештају поднетом Одбору гувернера ИАЕА, који окупља 35 земаља, Гроси је навео да је пара наставила да излази из постројења које служи као лабораторија за прераду у Пјонгјангу откако је он поднео последњи извештај.

"Парно постројење које је припада Радиохемијској лабораторији наставило је са радом од мог последњег извештаја Одбору у марту", наводи се у тексту његовог говора.

Речено је и да у протекла три месеца није било индиција активности у главном севернокорејском реактору Јонгбион, снаге пет мегавата, за који се верује да је производио плутонијум за оружје.

ИАЕА је раније саопштила да је тај реактор вероватно затворен од децембра 2018. године.

Гроси је, међутим, додао да постоје "индиције о активностима" у објекту који се налази непосредно изван Пјонгјанга, познатом као Кангсон, који је, како наводи Ројтерс, привукао пажњу као потенцијално место за обогаћивање уранијума.

ИАЕА нема приступ Северној Кореји откако је званични Пјонгјанг 2009. године протерао инспекторе ИАЕА.

Северна Кореја је затим наставила са својим програмом развоја нуклеарног наоружања и са нуклеарним испитивањима. Последњу нуклеарну пробу Северна Кореја извршила је 2017. године.

ИАЕА са седиштем у Бечу сада прати севернокорејске активности у главном нуклеарном комплексу у Јонгбиону и то претежно користећи сателитске снимке.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести