Хрватска и званично против изложбе о Јасеновцу у УН

ЗАГРЕБ:  Хрватско Министарство спољних послова оптужило је вечерас Србију да изложбом о Јасеновцу, у седишту УН у Њујорку, "манипулише и пласира лажне податке”, те да страдање жртава у том усташком логору из Другог светског рата користи у "пропагандне сврхе".
ujedinjene nacije, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Министарство спољних и европских послова осуђује покушај да се простор УН-а постављањем српксе изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података", саопштено је ХИНИ у том ресору.

Став хрватског министарства објављен је након што су београдске Новости обелоданиле да је Хрватска на све начине покушавала да спречи изложбену поставку о Јасеновцу, али је одустала када је лично генерални секретар УН Антонио Гутерес одобрио отварање изложбе о усташким злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима.

Званични Загреб је дипломатским каналима тражио да УН забране изложбу у својим просторијама, па су се са таквим захтевом обратили и Гутересу. Њима је, како се наводи, била спорна фотографија Алојзија Степинца и његова страшна мисија у покатоличавању Срба, као и истицање броја настрадалих о којем се говори у филму који је део поставке.

После овог маневра Загреба уследила је брза реакција српског шефа дипломатије Ивице Дачића, који је од УН тражио и добио званицно одобрење да изложба "Јасеновац - право на незаборав" може да се организује.Изложба ће бити отворена вечерас у Њујорку, а отвориће је Дачић.

Хрватско министарство не пориче да је покушало да онемогући отварање изложбе.У сопштењу, наиме, МВЕП признаје да су, како кажу, УН упозорили на покушај пласирања “лажних података, након чега су организатори били присиљени да из поставке уклоне најгрубље фалсификате".

"Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи", наводи се у саопштењу МВЕП.Из тог ресора негодују због тога што, како кажу, хрватске институције, стручњаци и Спомен подручје Јасеновац нису били ни обавештени о изложби, иако се изложба највећим делом односи на догађаје који су се догодили на подручју Хрватске.

"Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата те најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац”, наводи се у саопштењу МВЕП.МВЕП додаје да истовремено и “управо из пијетета према овим жртвама, сматра потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе".

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести