Холандија прва на западу Европе враћа делимично затварање

АМСТЕРДАМ: Холандија ће бити прва западноевропска земља која ће, још од лета, увести делимичан локдаун, па ће рестриктивне мере ступити на снагу предстојећег викенда, објавио је холандски јавни сервис НОС.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Кафићи, ресторани и непрехрамбене радње ће морати да се затворе до 19 сати најмање три недеље, почев од сутра, навео је НОС, цитирајући владине изворе.

На људе ће бити апеловано да раде од куће максимално колико могу, а публика неће моћи да присуствује спортским догађајима наредних недеља, додао је Ројтерс.

Школе, биоскопи и позоришта ће остати отворени.

Привремена влада Марка Рутеа ће донети до вечерас одлуку о новим мерама и објавиће је током новинске конференције заказане за 19 сати.

Број инфекција корона вирусом се брзо увећао након што се укинула социјална дистанце крајем септембра, па је постигнут рекорд у броју оболелих за 24 сата у четвртак и износио је око 16.300.

У Холандији је ревакцинисано око 85 одсто пунолетних грађана, а бустер дозе су засад одобрене само малој групи људи - имунокомпромитованим особама и људима старијим од 80 година.

Прошлог месеца је око 55 одсто пацијената у холандским болницама и око 70 одсто на интензивној нези било невакцинисано или делимично вакцинисано, показали су подаци Холандског института за здравље.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести