Хоће ли Асанж бити избачен из амбасаде Еквадора у Лондону?

ЛОНДОН: Иако је Викиликс објавио да ће оснивач те организације Џулијан Асанж у наредних "неколико сати до неколико дана" бити избачен из амбасаде Еквадора у Лондону, високо позиционирани званичник Еквадора тврди да није донета никаква одлука по том питању. 
asanz, youtube
Фото: Youtube Printscreen

У другој поруци, такође на Твитеру, Викиликс је навео да је добио и другу потврду те информације, преноси АП. 

Високо позиционирани званичник Еквадора, који је тeжио да остане анониман, негирао је, међутим, тврдње Викиликса и поручио да није донета никаква одлука о томе да се он избаци из амбасаде у Лондону. 

Министарство спољних послова Еквадора објавило је саопштење у којем је навело да "не коментарише гласине, теорије или претпоставке, које немају документовану подршку".

Мала група демонстраната и присталица Асанжа окупила се јуче испред амбасаде у Лондону, у којој се он крије од августа 2012. године. 

Председник Еквадора Лењин Морено недавно је рекао да је Асанж у више наврата прекршио услове азила који је добио у амбасади те земље у Лондону. 

Морено је рекао да Асанж нема право да "хакује приватне налоге или телефоне" и да не може да се меша у политику других земаља, нарочито оних које имају "пријатељске односе" са Еквадором.

Асанж је добио азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године, а затражио га је како би избегао да буде изручен Шведској, чије су власти желеле да га испитају у оквиру истраге о наводном сексуалном нападу. 

Од истраге се касније одустало, али Асанж стахује да би могао да буде изручен САД, где је Викиликс предмет истраге савезних тужилаца због објављивања докумената америчке владе.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести