Хан у Штипу: Уверен сам у позитиван исход референдума

ШТИП:  Комесар ЕУ за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан поручио је вечерас да је уверен у позитиван исход предстојећег референдума у Македонији.
johanes han tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Хан је, приликом посете Штипу, поново позвао грађане Македоније да изађу на референдум и гласају.

"Најважније је да људи искористе своје демократско право и учествују на изборима, референдуму, сваки глас се броји - то би требало да буде јасно - посебно ако је реч о овако фундаменталном питању. Пређимо мост. Уверен сам у позитиван исход, али је најважнија суверена одлука народа земље и то је нешто што мора да се поштује, а касније би политичари требало да изведу закључке и донесу одлуке", рекао је Хан.

Хан није желео да коментарише наводе о могућем утицају Русије на референдумску кампању, истичући да би Европа и сама земља требало да имају више самопоуздања.

"Ми смо велики играч. Ако посматрам трговинске односе - 75 одсто трговине је са ЕУ, 75 одсто страних инвестиција долази из ЕУ. Тако да је очигледно ко је економска сила у региону. Овде, међутим, није само у питању економски аспект, већ и европске вредности које заједнички делимо", истакао је Хан, пренела је агенција МИА.

Амерички министар одбране Џим Матис, који је данас боравио у посети Македонији, тврди да Русија покушава да се умеша у предстојећи референдум о споразуму Атине и Скопља о промени имена Македоније. 

Матис је новинарима који су с њим путовали у Скопље рекао да нема сумње да је Москва финансирала групе наклоњене Русији како би пропао предстојећи референдум о промени имена Македоније, пренео је АП.

Амерички министар одбране осудио је, како је рекао, напоре Русије да искористи свој новац и утицај да ојача противљење предстојећем референдуму, чији би исход могао да отвори пут за улазак земље у НАТО, чему се Москва противи. 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести