Хан о оптужбама за корупцију: Не постоји конфликт интереса

БЕЧ: Европски комесар из Аустрије Јоханес Хан одбацио је све оптужбе француског дневника Либерасион о наводној корупцији.
Johanes Han Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Европска комисија је утврдила да нема конфликта интереса, нити злоупотребе положаја, навео је у изјави аустријском радију Ое1.

Одлука да ли ће бити покренута интерна истрага против Хана је у надлежности председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен.

Либерасион је оптужио Хана да је децембра 2015. учествовао у лову у организацији белгијске лобистичке организације власника некретнина (ЕЛО), који су платили све трошкове.

Вечеру која је коштала 2.178 евра за укупно 11 особа, међу којима је био и шеф лобистичке организације, платила је европска ревизорска комисија, пошто ју је организовао тадашњи белгијски члан те организације Карел Пнкстен.

Хан је поручио да и европски комесар има право на слободно време.

Добио сам тада од дугогодишњег члана европске ревизорске комисије, једног Белгијанца, приватни позив да будем његов гост и следећег дана с мојом тадашњом партнерком која је била ловац учествујем у лову на приватном ловишту, објаснио је.

Регистру ЕУ за транспарентност Хан то није пријавио, јер се, како каже, радило о приватном позиву.

На оптужбе да је на рачун ревизорске комисије прихватио три позива на ручак јуна ове године, Хан је казао да је то било „случајно подударање термина“.

Либерасион тврди да је Хан био у обавези да присуство на тим ручковима пријави Комисији.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести