Хан: Без јасног сигнала ЕУ прети губитак утицаја на Балкану

БЕЧ:  Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан сматра да Европској унији, ако не упути јасан сигнал одлуком о почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, прети губитак утицаја на Западном Балкану.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han Foto: Tanjug/video
Фото: Европски комесар за проширење Јоханес Хан Фото: Танјуг/видео

Хан је, у изјави агенцији АПА, рекао да се, по овом питању, нада да ће разум победити."Ако након два одлагања јасан сигнал не буде упућен данас, или најкасније на Савету ЕУ у четвртак, не смемо се чудити ако на Балкану више не будемо имали утицаја", упозорио је он.

То, како подвлачи, не може бити у европском интересу.Хан је нагласио да се ради о "дворишту ЕУ" и критиковао поједине чланице Уније."Многи говоре о делотворности у светској политици, снажној Европи. Међутим, ако не можемо да функционишемо у напосредном суседству, не морамо ни постављати питање за глобалним деловањем", истакао је он.

Француска се противи почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и критикује процес проширења у целини, а Холандија се противи преговорима са Албанијом."Да би могли деловати проактивно, а не само реаговати на нешто, неопходно је размишљати о већинском принципу", казао је, с тим у вези, Хан.

"Уколико европске државе у целини желе да буду међународни играч онда је први изазов да најпре код куће реше своја питања, а код куће у овом случају значи Балкан", нагласио је Хан.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести