Хафтарове снаге заузеле село на 40 километара од Триполија

ТРИПОЛИ: Источнолибијске снаге које су савезници војног команданта Калифе Хафтара заузеле су село Сук ал-Камис на око 40 километара јужно од Триполија, јавља Ројтерс позивајући се на неименованог мештанина и изворе из војске која контролише источни део Либије.
Kalifa Haftar  Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev
Фото: AP Photo/Ivan Sekretarev

Наводи се да је село заузето након борби са снагама повезаних са међународно признатом владом у Триполију.Кремљ је раније данас саопштио да не подржава либијског војног команданта Калифу Хафтара који је наредио својим снагма да крену према престоници Триполију, док је ЕУ позвала на смирење и упозорила да би ситуација могла да се отргне контроли.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина истакао је потребу да се избегну акције које би довеле до наставка крвопролића, пренео је АП.Он је рекао новинарима да је потребно уложити сваки могући напор да се постигне решење мирним дипломатским средствима у Либији.

На питање да ли Русија подржава Хафтара, Песков је рекао да Москва ни на који начин није укључена у то.Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је да су веома забринути због гомилања војске које је у току у Либији и ексалацији реторике која озбиљно ризикује да доведе до неконтролисаног сукоба. 

Коцијанчић је рекла да ЕУ позива "све стране да одмах деескалзују ситуацију и прекину све провокативне радње".Лидер међународно непризнате администрације у Либији, Калифа Хафтар, наредио је јуче својим трупама да крену према престоници Триполију, која је под контролом снага лојалних премијеру Фајезу Серају, пренео је Ројтерс. 

Хафтар је позив објавио у видеу насловљеном "Операција ослобађана Триполија".Либија је од свргавања са власти и свирепог убиства лидера Моамера Гадафија подељена на међународно признату владу у Триполију на челу са премијером Серајом и паралелну администрацију лојалну Хафтару, за коју се бори Либијска национална армија (ЛНА), подсетила је агенција.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести