Грчка: 24-часовни генерални штрајк због мера штедње

АТИНА: Грчки радници почели су данас 24-часовни генерални штрајк због мера штедње, па су многе установе и јавне службе затворене или раде на минималном нивоу, док је превоз трајектом до острва и са острва обустављен.
atina pixabay
Фото: pixabay.com

На данашњи штрајк позвали су највећи грчки синдикати у знак протеста због оштрих мера штедње које ће се наставити и наредне године, али и реформи које је левичарска влада усагласила са повериоцима у замену за кредите, преносе агенције.

Државне болнице данас примају само хитне случајеве јер се штрајку придружило и медицинско особље, док су државне школе остале затворене преноси АП.

Јавни превоз оперише само у одређеним сатима током дана, док су авиокомпаније отказале или одложиле летове јер су се и неки чланови аеродромског особља прикључили радничкој акцији обуставивши рад на четири сата.

Очекује се да ће штрајкачи данас марширати до парламента где посланици расправљају о буџету за 2018, јавља Ројтерс.

Штрајк су организовали синдикат приватног сектора GSEE и синдикат јавног сектора ADEDY, наводи британска агенција уз подсећање да су та два синдиката организовала више штрајкова од 2010. године, али је учешће у протестима протеклих година било незнатно.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести