Градоначелник Блајбурга: Долазе неонацисти из пола Европе

БЛАЈБУРГ: Градоначелник Блајбурга Штефан Висотчник каже да нема ништа против комеморације усташким жртвама убијеним крајем Другог светског рата код тог града, али указује да због ње у тај град све више долазе неонацисти из пола Европе. 
ilustracija, Youtube prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ми против одржавања таквог окупљања у спомен на страдале немамо апсолутно ништа, баш као нити против одржавања мисе, па је Град Блајбург помогао и да се на тој пољани уместо крста који је некад стајао, подигне прави споменик", рекао је Висотчник за хрватски "Нови лист". 

Он је, међутим, нагласио да блајбуршке власти у последње време примећују да се овом обележавању све више прикључују неонацисти из пола Европе, "па је тако прошле године било девет пријава и седам пресуда, а стижу и различите групе демонстраната које се све више шире према самом граду Блајбургу". 

Висотчник каже да властима у Блајбургу није драго што њихов град и Аустрија као држава имају "имиџ који не заслужују". 

"Блајбург не жели уз себе везивати негативне конотације, па све ово што се догађа заправо постаје проблем на вишем, регионалном нивоу. Како би се он решио, објавили смо недавно резолуцију којом тражимо од надлежних државних институција које имају власт у рукама да нам помогну да регулишемо ствари путем законских оквира", рекао је Висотчник. 

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести