Галић: БиХ не може да се избори са приливом миграната

САРАЈЕВО: Шеф граничне полиције Босне и Херцеговине Зоран Галић, упозорио је данас да припадници те службе не могу да се изборе са "приливом миграната дуж источне границе земље са Србијом" и да ситуација лако може ескалирати и угрозити укупну стабилност, како наводи АП, политички крхке нације.
њ
Фото: Танјуг(AP Photo/Eldar Emric)

Галић за америчку агенцију рекао да је обезбеђивање читаве границе од 1.600 километара, дуж познате миграционе руту у Европу, попут "Сизифовог посла". Агенција објашњава да је то референца на грчког митског хероја који је осуђен да вечно гура камен узбрдо само да би се камен сваки пут када стигне до врха откотрљао доле.

"У сталној смо борби да одвратимо мигранте, али они никада не одустају '''', рекао је Галић, напомињући и да његова служба нема довољно људства.

Описујући обим проблема, Галић је навео да "понекад налазе жене које су у осмом месецу трудноће, малолетну децу и да дају све од себе да се морално односе према њима, поштујући све међународне конвенције (о људским правима)".

Од почетка године, у БиХ је стигло више од 13.000 миграната, према статистикама босанске владе. Та земља није у могућности да им обезбеди одговарајући смештај и многи су без приступа топлим оброцима, тушевима или одговарајућој медицинској нези, на све већу забринутост локалних заједница, преноси агенција.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести