Фунта у слободном паду због медијских извештаја о Брегзиту

ЛОНДОН:  Британска фунта је данас нагло ослабила према долару након извештаја неколико британских медија да су преговори о Брегзиту близу краха.
Bregzit Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Током преподнева, у 10,30 часова по лондонском времену, фунта се трговала на нивоу од 1,22235 долара, што је пад од скоро пола процента на дневном нивоу, после информација о разгоорима везаним за Брегзит, које су емитовале телевизије Скај Њуз и Би-Би-Си.Наиме, Скај Њуз је јавио, позивајући се на извор из Даунинг Стрита, да је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла премијеру Уједињеног Краљевства Борису Џонсону да је договор о Брегзиту сада "у високом проценту мало вероватан", преноси америчка тв ЦНЦБ.

Истоврмено, Би-Би-Си је известио да је један званичник британске владе изјавио да ЕУ није показала жељу да "направи искорак ни за један центиметар" откако је Џонсон прошле недеље доставио Бриселу нове предлоге за Брегзит.Званичник, који није именован, рекао је да договор није у потпуности искључен, а британски јавни сервис је цитирао још један неименовани извор који је поручио да су Џонсонови планови "једини излаз".

Агенција Ројтерс је такође пренела, позивајући се на свој извор, да је "Меркелова рекла да би Немачка могла без проблема да напусти ЕУ, уколико би то желела, али да Велика Британија не може то да учини уколико Северна Ирска не остане у царинској унији", као и да она сматра да ЕУ има вето на британски излазак из царинске уније.

Тај разговор је, према оцени британске агенције, "поставио нову позицију која значи да је немогуће постићи договор о Брегзиту ни сада нити у будућости".

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести