Француска: Настављен протест због реформе пензионог система

ПАРИЗ: У Паризу и другим француским градовима и данас се протестовало против владиног плана реформе пензионог система, чиме је штрајк запослених у железници ушао у 43. дан.
Protest zbog reforme penzionog sistema u Francuskoj Foto: AP Photo/Christophe Ena
Фото: Протест због реформе пензионог система у Француској Фото: AP Photo/Christophe Ena

На позив синдиката, на улице француских градова изашли су и запослени у метроима, наставници и други радници, пренео је АП.Синдикати су навели да још нису задовољни понуђеним предлогом, иако је влада прошле недеље одустала од централног дела предложене реформе да подигне старосну границу за пуно пензионисање са 62 на 64 године.

Противници предложене реформе се плаше да ће морати да раде дуже за мање новца, док предлагачи наводе да ће обједињавање 42 различита пензијска система у један бити праведније и одрживије.Француски председник Емануел Макрон позвао је ове недеље на смиреност и јасноћу и обећао боље објашњење шта ће промене значити за различите раднике.

Вишенедељни штрајкови и протести одразили су се на јавни превоз, школе, болнице, судове, па цак и опере.Док се број штрајкача смањио од 5. децембра, када је штрајк започет, возови у земљи и метро у Паризу и даље не саобраћају редовно.

 

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести