Лајен: Пандемија корона вируса је тест за људе и екомомију

 БРИСЕЛ: Председница Европске комисијие Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је пандемија корона вируса ”тест за људе и економију” и оценила да ће ЕУ издржати овакав ”шок” под условом да буде ”одлучна, координисана и уједињена”.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

”Све земље чланице морају да знају да није могуће зауставити вирус, али оно што је могуће и најважније јесте успорити га и дати нашим здравственим системима места и времена за бригу о пацијентима”, рекла је Фон дер Лајенова у ванредном обраћању у Бриселу.

Она је изнела и низ мера које ЕУ и земље чланице предузимају као одговор на здравствене и економске аспекте пандемије ЦОВИД-19 и нагласила важност поштовања упутства научника и експерата у области медицине, као и координацију на нивоу ЕУ.

Урсула фон дер Лајен додала је да се унутар ЕУ ради на заједничком приступу снабедавању медицинском опремом, али и управљањем границама.

"Јединствено тржише ЕУ мора да функционише. Кад земље чланице предузимају једностране акције то на крају доводи до увођења унутрашњих граница у тренутку када је солидарност најважнија. Драго ми је да могу да објавим да су државе чланице пристале да своје националне мере ускладе са ЕУ затевима”, поручила је Фон дер Лајенова.

Председница ЕК каже да ”сви желе да заштите своје грађане од ширења вируса”, али и упозорава да свака мера мора бити пропорционална.

ЊНеке контроле су оправдане, али генарална забрана путовања има јак социјални и економски ефекат. Морамо да наставимо с медицинским скринингом на границана и унутар замеља чланица, а ЕУ ће изађи са јединственом водич за то”, најавила је Фон дер Лајенова.

Када је реч о економским аспектима пандемије ЦОВИД-19, у Бриселу наглашавају да је у питању ”шок за глобалну и ЕУ економију”.

”Шок је привремен, али заједно морамо да осигурамо да је што краћи и што мањег обима”, истакла је Урсула фон дер Лајен.

У циљу што ефикаснијег и одлучнијег одговора и помоћи привредном сектору да се избори с последицама пандемије, ЕУ је увела флексибилна правила за дистрибуцију државне помоћи и употребу Пакта за стабилност и развој.

"У циљу обезбеђивање ликвидности економије, Комисија је предложила да се успостави иницијатива за одговор на корона вирус у инвестицијама у висини од 37 милијарди евра који ће покривати области здравства, тржишта рада, средњих и млаих предузећа”, навела је Фон дер Лајенова.

Она додаје да ће се и из постојећег буџета ЕУ издвиојити додатн средства и да ЕУ инвестициони фонд већ гарантује осам милијатрди евра позајмице за око 100.000 предузећа широм ЕУ.

”Ово је важан економски пакет, али ситуација се брзо мења. Наставићемо да чинимо све што је потребно да помогнемо економији”, закључила је председница Европске комисије.

Фон дер Лејен: 37 милијарде евра за ублажавање економских последица

Европска унија установиће инвестициони фонф у износу од 37 милијарди евра у оквиру пакета мера за ублажавање утицаја кронавируса на економије у 27-чланом блоку, изјавила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен.

Остале мере које ће извршна власт ЕУ предузети укључују омогућавање флексибилности државама чланицама у погледу буџетских дефицита и државне помоћи, рекла је фон дер Лејен на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

ЕУ ће такође дати гаранције за зајмове 100.000 фирми у износу од осам милијарди евра, ради подршке корпоративном сектору, додала је она.

"Уверена сам да Европска унија може да издржи овај ударац. Али, свака држава чланица мора да испуни обавезе које су у њиховој надлежности, а Европска унија у целини треба да буде одлуцна, координисана и уједињена", поручила је фон дер Лејен.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести