Фон дер Лајен: Зелени договор за будућност Европе

БЕОГРАД:  Климатске промене су епидемија за коју наука каже да се још може зауставити, али нам понестаје времена, међутим нова Европска комисија не губи време, каже нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен.
Ursula fon der Lajen/Fonet
Фото: Фонет/Урсула фон дер Лајен

"Данас, ни две пуне недеље откако је наш мандат отпочео, представљамо план за Европски зелени договор. Циљ нам је да постанемо први климатски неутрални континент до 2050, да успоримо глобално загревање и ублажимо његове последице. Ово је задатак наше следеће генерације, али промена мора почети одмах - и ми знамо да можемо да је покренемо", каже Фон дер Лајен у ауторском тексту за данашњу Политику.

Европски зелени договор је, према њеним речима, нова европска стратегија раста.

"Захваљујући њој, емисије ће бити смањене, док ће истовремено бити отворена нова радна места, а квалитет нашег живота подигнут на виши ниво. То је зелена нит која ће прожимати све наше политике - од саобраћаја до опорезивања, од хране до пољопривреде, од индустрије до инфраструктуре", истиче председница ЕК.

Она је подсетила да многе компаније у ЕУ већ увелико улажу у поштовање еколошких стандарда и у иновације на том пољу, али је истакла да оно што је таквим компанијама потребно од ЕУ јесте једноставан приступ финансирању.

"Како бисмо им то омогућили спровешћемо Инвестициони план за одрживу Европу. Овај план ће у наредних 10 година подупрети инвестиције у вредности од билион евра. У том контексту ћемо радити руку под руку са Европском инвестиционом банком, климатском банком Европе", напомиње Фон дер Лајенова.

Она наглашава да ова трансформација мора ићи у корист свима или уопште неће бити могућа.

"У ту сврху ћу предложити успостављање Фонда за правичну транзицију, за који желим да мобилише, заједно са средствима Европске инвестиционе банке и приватним средствима, 100 милијарди евра инвестиција у наредних седам година. Постараћемо се да помогнемо европским регионима који морају да начине већи корак, како нико не би био занемарен", додаје председница ЕК.

Она каже да девет од 10 европских грађана захтева одлучне мере против климатских промена.

"Ово је европски договор за Европу и допринос бољем свету. Сваки Европљанин може биити део те промене", нагласила је Урсула фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести