Фабрике у Европи се опорављају, азијске тону све дубље

ЛОНДОН/ТОКИО: Европске фабрике су изгледа превазишле најгори пад изазван Ковидом-19, док се ситуација у азијским погоршала у мају, при чему су извозници у Јапану и Јужној Кореји забележили најоштрији суноврат активности у последњих 10 година, према резултатима неколико истраживања.
Audi Foto: AP Photo/Matthias Schrader
Фото: AP Photo/Matthias Schrader

Мада је фабричка активност у Европи прошлог месеца и даље била оскудна, менаџери набавке кажу да је минималан ниво на ком је била у априлу прошао јер су владе широм континента почеле да ублажавају рестриктивне мере уведене с циљем заустављања ширења смртоносног вируса, извештава Ројтерс.

Индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи у еврозони, који израчунава компанија ХИС Маркит, опоравио се у мају након априлског пада на најнижи ниво у скоро 22-годишњој историји тог истраживања, забалежевши раст на 39,4 поена са 33,4 поена претходног месеца.

Ипак, то је још увек далеко испод гранинце од 50 поена која раздваја раст од пада.

Истовремено, Велика Британија је забележила у мају додатни оштар пад производње, а благи пораст секторске активности је углавном био везан за опрему за здравство и личну заштиту.

Очекује се и да ће подаци из САД такође показати наставак пада фабричке активности прошлог месеца.

На другој страни света, истраживања о производној активности азијских предузећа наговештавају одлагање опоравка неко време, мада се кинеска фабричка активност неочекивано вратила на стазе раста у мају.

Кинески индекс ПМИ за производни сектор, према заједничком истраживању компанија Каисин и Маркит, достигао је прошлог месеца 50,7 поена, највиши ниво од јануара, јер је ублажавање мера ограничења кретања омогуцћило да се компаније врате на посао и очисте заостале наруџбине.

За разлику од Кине, фабричка активност у Јапану је потонула у мају по највећој стопи од 2009, а слично је и у Јужној Кореји, где је забележен највиши пад у последњих више од 10 година.

Активност фабрика у Индији снажно се смањила у мају, тајванска производња је такође наставила силазни тренд, док су Вијетнам, Малезија и Филипини регистровали опоравак индекса ПМИ у односу на април, мада су вредности остале испод прага од 50 поена.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести