Европол: Расте број сајбер напада уз тражење откупа

ХАГ: Број глобалних хакерских напада уз тражење откупа порастао је за више од 11 одсто од априла 2016. до марта 2017. године, саопштио је Европол, истичући да су специјалне методе развијене са партнерима те службе помогле да се дешифрује око 28.000 нападнутих рачунара.
hakeri napad / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Број таквих напада је скочио од 2012. године, а криминалце привлачи обећање о профиту, наводи се у саопштењу Европске полицијске службе, преноси АФП.

Према извештају стручњака за сајбер безбедност из компаније “Касперски Лаб”, укупан број корисника којима је упућен захтев за откуп од априла 2016. до марта 2017. порастао је за 11,4 одсто у поређењу са претходних 12 месеци, и то са 2.315.931 на 2.581.026 корисника широм света.

Европол и “Касперски” удружили су снаге са холандском полицијом и другим партнерима пре годину дана успоставивши иницијативу “Окончати откупе”, само пар месеци пре неколико значајних сајбер напада.

У мају је напад вирусом “ВонаКрај” (WannaCry) погодио више од 300.000 рачунара у пословним круговима широм 150 земаља у првих пар дана, подсећа Европол.

Такви напади, уз коришћење типа вируса који шифрује документа у зараженом рачунару и тражење новца да би се она дешифровала, оштетио је “кључну инфрастуктуру и предузећа”, наводи Европол.

Потом су прошлог месеца слични напади погодили Европу и Северну Америку, а испоставило се да је реч о новијој верзији вируса “Петја”.

Европол је сада на сајт “Окончати откупе” (No More Ransom) поставио 54 алатке за дешифровање, које је обезбедило девет партнера.

Те алатке, како се наводи, помогле су да се дешифрује више од 28.000 компјутера, чиме су сајбер криминалци остали ускраћени за око осам милиона евра откупа.

Иницијативи “Окончати откупе” придружило се више од 100 партнера, а тај сајт је сада доступан на 26 језика.

Европол је поновио упозорење да безбедносни системи на свим компјутерским системима морају бити апдејтовани.

Ако неко и постане жртва, важно је да не плати откуп, истиче Европол, апелујући на жртве таквих напада да позову полицију.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести