ЕУ увела прву серију санкција Турској, Анкара не одустаје

БРИСЕЛ, СКОПЉЕ: Министри спољних послова 28 земаља чланица ЕУ усвојили су прву серију санкција Турској због истраживања налазишта гаса и нафте у водама код Кипра, на шта је званична Анкара одговорила да неће одустати од својих активности.
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Шефови дипломатије ЕУ су синоћ навели да ће обуставити разговоре с Турском о споразуму о авиосаобраћају, да ће да затражи од Европске инвестиционе банке да размотри кредите које даје Анкари и да ће да смањи финансијску помоћ Турској наредне године, пренела је агенција АП.

Министри спољних послова упозорили су и да се ради на додатним "циљаним мерама" кажњавања Турске, која је започела преговоре о прикључењу Унији још 2005. године.

Лидери ЕУ у јуну су упозорили Турску да мора да обустави потрагу за гасом и нафтом око Кипра или ће се суочити са мерама ЕУ.

Брисел је тада навео да турске нафтне бушотине крше суверенитет Кипра и међународне законе.

Турско министарство спољних послова данас је саопштило да одлуке ЕУ да ограниче контакте и финансирање Анкаре због турског бушења у потрази за гасом и нафтом код обала Кипра, неће утицати на њену одлучност да настави своје енергетске активности у региону.

У саопштењу се наводи да то што ЕУ није споменула кипарске Турке у својим одлукама донесеним у понедељак, на састанку шефова дипломатија ЕУ, "показује пристрасност ЕУ што се тиче питања Кипра".

Чавушоглу: Не схватати озбиљно санкције

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да не треба посебно озбиљно схватати одлуке ЕУ о смањеним контактима и финансирању Анкаре због њених нафтних и гасних бушотина око Кипра.

Чавушоглу је то рекао у Скопљу на конференцији за новинаре, пренела је агенција Ројтерс.

Министри спољних послова 28 земаља чланица ЕУ усвојили су у понедељак прву серију санкција Турској због истраживања налазишта гаса и нафте у водама код Кипра, на шта је званична Анкара одговорила да неће одустати од својих активности.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести