ЕУ усвојила препоруку о комбинованом учењу

БРИСЕЛ: Министри образовања држава чланица ЕУ усвојили су препоруку о комбинованом учењу које се показало као добро решење током пандемије корона вируса.
ucionica, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Препорука о комбинованом учењу предвиђа краткорочне мере као директан одговор на изазове које је наметнула глобална здравствена криза, како би се ојачао образовни систем и отпорнија Европа, наводи се у извештају СТА.

Мере подразумевају комбинацију учења у школи, у другом окружењу, учење лицем у лице и уз коришћење различитих дигиталних и аналогних алата.

Ове мере о комбинованом учењу су конкретан одговор на пандемију која је радикално омела образовање, оценила је министарка образовања Словеније Симона Кустец.

Министри су се сложили да би државе чланице требало да преузму већу одговорност, да су им потребне конкретне политичке смернице, као и ближе везе на политичком и техничком нивоу, објаснила је Кустец.

Министар науке и образовања Хрватске Радован Фухс оценио је да се хрватски образовни систем добро снашао током пандемије, пренела је раније ХИНА.

Слушајући колеге из других земаља, мислим да је Хрватска прилицно добро већ применила оно о чему смо данас разговарали - комбинацију учења у школи, учења лицем у лице и коришћења модерних технологија, тачније свих техничких и софтверских могућности које могу да се примене у наставном процесу, изјавио је Фухс на конференцији за новинаре и оценио да би идеју о комбинованом учењу требало наставити и када пандемија ковида-19 буде прошла.

Део седнице Савета за образовање, омладину и спорт ЕУ био је посвећен младима јер се Европска година младих обележава 2022. године.

Усвојено је неколико резолуција, укључујући и ону о очувању градских простора који омогућавају учешће младих.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести