ЕУ: У великој мери повећане шансе за "неуређени" Брегзит

БРИСЕЛ: Неизгласавање у британском парламенту договора о изласку Велике Британије из ЕУ, и то само 17 дана пре 29. марта, као датума одређеног за Брегзит, у великој мери повећава шансе за "неуређени" Брегзит, поручио је синоћ портпарол председника Европског савета Доналда Туска.
Bregzit Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ми ћемо наставити наш део припрема. Уколико дође до образложеног захтева за одлагање (Брегзита), 27 чланица ЕУ ће то размотрити и одлучити једногласно", порука је портпарола председника Европског савета.У ЕУ наглашавају да желе да виде веродостојан захтев за продужетак и временски оквир за постизање договора, односно одлагање термина за излазак Велике Британије из ЕУ.

"Неопходно је обезбедити неометано функционисање институција ЕУ", упозоравају из Уније.Главни преговарач Брисела у разговорима о Брегзиту Мишел Барније поновио је вечерас да је ЕУ учинила све како би омогућила да Договор о повлачењу Велике Британије из ЕУ буде прихваћен.

"Тренутни ћорсокак може бити решен само у Уједињеноим Краљевству", нагласио је Барније.Из ЕУ после гласања у британском парламенту поручују да ће они наставити да се придржавају договореног Споразума о повлачењу, укључујући и тзв "заштитну мрежу" која се односи на ванредно уређење границе између Републике Ирске и Северне Ирске. 

После поновног одбијања Споразума о повлачењу од стране британског парламента, поставља се питање да ли ће Велика Британија тражити одлагање Брегзита или ће се ући у непознату зону Брегзита без договора.

Тзв "неуређени Брегзит" је опција коју и Брисел и Велика Британија желе да избегну, а о тој опцији ће се сутра изјаснити парламент у Лондону.

Са друге стране, у случају одлагања Брегзита поставља се питање на који временски перод ће ЕУ бити спремна да пристане да одложи излазак Велике Бритање из ЕУ, у покушају да се постигне консензус по том питању.

Време је у великој мери одграничено европским изборима који се одржавају крајем маја, тако да би Велика Британија требало да изађе из Уније најкасније до 24. маја како не би дошло до конфузије око избора за следећи састав Европског парламента у коме за сада није планирано да буду посланици из Велике Британије.

О овим питањима своје мишљење даће лидери ЕУ када се следеће недеље састану на самиту у Бриселу.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести