ЕУ: Брегзит одложен до краја октобра

БРИСЕЛ: Лидери ЕУ су се на ванредном самиту у Бриселу договорили да одложе Брегзит до краја октобра, уз додатно разматрање мишљења у јуну, јавио је Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Лидери 27 земаља чланица ЕУ су усагласили став о Брегзиту, који ће председник Европског савета Доналд Туск предочити британској премијерки Терези Меј.

Туск је на Твитеру потврдио да су се лидери 27 земаља ЕУ се договорили о одлагању Брегзита, али није прецизирао на који временски период ће бити одложен.

Он је додао да ће се сада састати са Меј како би обезбедио њен пристанак. 

Британска премијерка пренела је синоћ лидерима ЕУ да је спремна да прихвати одлагање Брегзита, али под условом да то одлагање буде кратко.

Меј: ЕУ одобрила кључни захтев ВБ

БРИСЕЛ: Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас да је Европска унија одобрила њен "кључни захтев" за додавање клаузуле о превременом одласку у споразум о шестомесечном одлагању Брегзита.

Велика Британија и ЕУ договориле су се да одложе Брегзит до 31. октобра, међутим, Мејова је рекла да жели да се то догоди што пре, преноси АП.

Према њеним речима, ако британски посланици подрже споразум који је договорила са ЕУ, Британија би могла да напусти Унију и пре 30. јуна, што је датум који је она првобитно тражила од ЕУ за одлагање.

Како је рекла, Бтитанија се суочава с правим изборима, а "распоред је јасан".

Јункер:ВБ ће поштовати обавезе,Туск:Не губите време

Председник Европске комисије Жан Клод-Јункер изјавио је данас да је сигуран да ће Велика Британија поштовати "искрену сарадњу" што се тиче обавеза и да ће, у сваком случају, имати малу моћ да блокира кључне одлуке ЕУ током другог одлагања Брегзита, до 31. октобра.

"Имаћемо Брегзит с договором. Ја сам више за немање договора и немање Брегзита", додао је Јункер, пренела је агенција Ројтерс.

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је Британији да не губи додатно време у разрешавању Брегзита након што се ЕУ сагласила с другим одлагањем о изласку Лондона из Уније, до краја октобра.

"Молим вас, не губите време овај пут", истакао је Туск на конференцији за новинаре, након осмочасовних разговора лидера ЕУ.

Како је навео, Британија још увек има све опције о Брегзиту током продужења, од одобравања застоја у вези договора до промене њихове изласне стратегије о отказивању изласка уопште, пренела је британска агенција.
 

Макрон:Постигнути договор најбољи могући компромис

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је постигнути договор о одлагању Брегзита за шест месеци, до краја октобра, "најбољи могући компромис" којим се штити остатак ЕУ.

Он је новинарима рекао да је то урадио како би заштитио јединство преосталих 27 чланица ЕУ и како би Великој Британији дао "више времена за споразум" који би спречио хаос у трговини и путовањима пошто та земља напусти ЕУ, преноси АП.

"Сада је на Британцима да буду јаснији сами себи и са својим грађанима да ли желе да учествују у изборима за Европски парламент наредног месеца, иако би за неколико месеци могли да напусте парламент", рекао је Макрон.

Међу лидерима ЕУ Макрон се највише противио дугом продужењу већ одложеног изласка Британије из ЕУ, међутим сложио се са другим лидерима да се Брегзит продужи до 31. октобра ове године.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести