ЕП: Укључити земље кандидате у разговоре о будућности Европе

СТРАЗБУР: Европски парламент усвојио је резолуцију којом позива да грађани, посебно млади, али и земље кандидати буду учесници дебате о будућности Европе, која би требало да формулише нацрте за нове ЕУ законе и могуће измене устава ЕУ.
evropski parlament
Фото: pixabay.com

Европски парламент је у резолуцији подржао идеју о могућности одржавања свеобухватне дебате која би грађанима, а посебно младима, дала могућност да учествују у креирању Уније у којој желе да живе заједно.

”Конференција би требало да нађе начине да у дебату о будућности Европе укључи и представнике земља кандидата за чалнство у ЕУ”, наводи се у усвојеној резолуцији.

Европски парламент предлаже да Конфернција о будућности Европе буде ”отворен и транспрентан” процес дефинисање мера потребних како би ЕУ функционисла боље и демократичније.

Као приоритетне области за дебату, ЕП предлаже европске вредности, фундаментална права и слободе; демократско и институционално функционисање ЕУ; изазове у области заштите животне средине и климе; социјалну правду и једнакост, економске аспекте, запошљавање и питање пореских обавеза; дигиталну трансформацију као и безбедност и улогу ЕУ свету.

Са грађанима ЕУ о њиховим предлозима за будућност Европе на пленарном заседању Конференције разговарали би чланови Европског парламента, представници националних парламента земља чланица, министри Савета ЕУ, потпредседници Комисије и други представници ЕУ институција.

Европски парлиамент позива и на успостављање сталног механизма анагажовања грађана у дебати о важним ЕУ питањима и предвиђа могћност постизања и договора о измени досадашњег устава ЕУ.

Усвајањем ове резолуције Европски парламент је постао први од три најважније ЕУ институције који је усвојио позицију о Конфернцији о будућности Европе која би требало да буде покренута на Дан Европе 9. маја 2020. године и да траје до лета 2022. године.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести