ЕП: Погоршање владавине права у Мађарској и Пољској

СТРАЗБУР: Европски парламент усвојио је резолуцију којом упозорава да се стање у области владавине права у Мађарској и Пољској погоршало од покретања Члана 7 који предвиђа суспензију одређених права земаља чланица због кршења основних вредности ЕУ.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Разговори које ЕУ води са Мађарском и Пољском још нису резултирали усаглашавањем ових земља са ЕУ основним вредностима, упозорава Европски парламент.

Усвојеном резлуцијом ЕП позива на редовнија и структурисанија саслушања Марђарске и Пољске о примени закона у области владавине права.

Позива се на формално учешће ЕП на саслушањима званичном Будимпештом и Варшавом, као и на успостављање трајног ЕУ механизма који ће се бавити демократијом, владавином права и основним правима.

То је требало да се реазлизује у виду годишњег извештаја који ће непристрасно процењивати како се земље чланице придржавају основних европских вредности, стоји у тексту резолуцији.

Резолицијом се позива Савет ЕУ да изда конкретне препоруке државама у питању са утврђеним роковима како би се осигурало поштовање ЕУ закона.

Неуспех Савета да ефиксано искористи Члан 7 подрива интегритет заједничких европских вредности, узајамно поверење и кредибилитет целе ЕУ, наглашава Парламент.

Европска комисија се позива да искорити ”све инструменте” како би спречила озбиљна кршења заједничких ЕУ вредности, укључујући покретање прекшајних процедура и процеса пред Европским судом правде.

Европски парламент подсећа да је у септембру 2018. године указао на проблем независности судства, слободе изражавања, корупцију као и кршење права националних мањина, миграната и избеглица у Мађарској.

У случају Пољске, Европска комисија је 2017. године затражила је акцију ЕУ због уоченог кршења независности судства у земљи.

На основу ових захтева покренут је Члан 7 ЕУ Устава који може водити санкцијама као што су суспензија права гласа земље чланице у Савету, али не и искључивању државе из ЕУ.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести