ЕП: Брегзит није "збогом" већ "до скорог виђења"

БРИСЕЛ: Европски парлиамент је са 621 гласом ”за”, 49 ”против” и 13 уздржаних подржао Споразум о изласку Велике Британије из ЕУ.
evropski parlament
Фото: pixabay.com

Одобрење Европског парламента и формални пристанак Савета је последња законска процедура неопходна како би Уједињено Краљевство 31. јануара у поноћ на уређен начин напустило Европску Унију.

”Историјско гласање” којим се потврђује прво споразумно напуштање ЕУ од стране неке земље чланице протекло је у церемонијалној атмосфери.

У дебати која је претходила гласању најчешће су се могле чути поруке да у питању није ”збогом”, већ ”срећно” и ”до скорог виђења”.

Британски посланици су током обраћања, зависно од својих политичких опредељења, најављивали славље за петак у поноћ или поручивали ЕУ да ће се вратити.

”Сви смо дубоко тужни сто смо дошли до овога да земља која је дуго чланица напушта ЕУ породицу. Увек смо у потпуности поштовали одлуку британског народа. Ви сте наши партнери и савезници и увек ћемо имати блиске односе. Напуштате ЕУ, али ћете увек бити део Европе”, поручио је председник Европског парламента Давид Сасоли након гласања.

Европски парламент је за 1. фебруар планирао церемонију спуштања заставе Велике Британије која се поред застава других 27 држава чланица налази испред седишта Парламента у Бриселу.

Британска застава ће бити уврштена у колекцију Музеја Европске историје који се налази у непосредниј близини Европског парламета у Бриселу.

Споразум о раздруживању који су ЕУ и Велике Британија постигле предвиђа заштиту права грађаана ЕУ који остају у Великој Британији након Брегзита и обрнуто. Договорене су и финасијске обавезе које Лондон мора да измири према ЕУ као и начин будућег функционисања границе између Републике Ирске и Северне Ирске.

Након Брегзита, предвиђен је ”прелазни период” у односима две стране до краја 2020. године.

У том периоду Велика Бритања се обавезала да ће као "трећа земља" наставити да поштује законе Уније.

Европска комисија би до марта требало да представи план за преговоре о будућим односима Лондона и Брисела.

Изласком Велике Британије из ЕУ промениће се састав и бројност Европског парламента који ће са 751 пасти на 705 посланика.

Одласком 73 британска посланика, 27 места ће попунити посланици из 14 других земља чланица, док ће 46 места сачекати представнике "могућих будућих земља чланица".

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести