Драги: ЕЦБ ће урадити све за подизање инфлације

ЛИСАБОН: Председник Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги је изјавио данас да ће та институција урадити све што буде потребно како би подигла инфлацију са опасно ниског нивоа.

Он је тако подвукао спремност ЕЦБ-а да повећа подстицаје, упркос њиховом повећању на последњем заседање те институције, 10. марта, оцењује америчка агенција АП.У припремљеном говору, Драги наводи да су актуелни подстицаји "без преседана" и да пружају подстрек скромном економском опоравку.

Он је, такође, позвао владе чланица еврозоне да предузму акције за убрзање раста њихових економија, да створе већу тражњу за робом и услугама, и да подигну инфлацију и запошљавање, наводи америчка агенција."Имамо солидан доказ да су монетарне мере које предузимамо од средине 2014. године ефикасне у остваривању планираног ефекта", изјавио је Драги, додајући да статистички подаци ЕЦБ-а говоре да су значајно смањени трошкови задуживања предузећа и потрошача.

ЕЦБ је 10. марта одлучила да прошири програм откупа обвезница на 80 милијарди евра месечно са 60 милијарди евра. Банка је, такође, снизила кључну каматну стопу на нула одсто, а каматну стопу на депозите банака у централној банци на минус 0,4 одсто са минус 0,3 одсто, што значи да банке морају да плаћају како би положиле новац код ЕЦБ.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести