Џонсон против парламента, шта се дешава у Британији?

ЛОНДОН: Лажни рат је завршен, почиње права борба за Брегзит, констатује "Политико" након што је британски премијер Борис Џонсон покренуо суспензију парламента, чиме се посланицима скраћује време да блокирају Брегзит без споразума. 
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

После летњих трзавица и спекулација, одлука Бориса Џонсона да од краљице Елизабете Друге затражи да суспендује рад парламента на месец дана, што је она одобрила, изазвала је шок у Вестминстеру.

"Одлука премијера је несмотрена и неуставна", изјавио је за Политико бивши државни тужилац Доминик Грив, конзервативац који се противио Брегзиту.

Парламент ће бити суспендован на пет недеља, пре 31. октобра, датума када Велика Британија треба да напусти ЕУ. 

Политичари са обе стране дебате о Брегзиту овај потез називају државним ударом. 

Џонсон жели да започне ново парламентарно заседање, од 14. октобра. Уместо уобичајене тронедељне јесење паузе, парламент ће овог пута ставити кључ у браву 10. септембра. 

Са тако мало времена, посланици ће тешко успети да спрече Велику Британију да напусти ЕУ без договора, наводи ББЦ.

Парламент сваке јесени престаје са радом на неколико недеља, али ово није уобичајена пауза. Џонсон прекида тренутно парламентарно заседање у критичном моменту. 

Велика Британија је првобитно требало да напусти Европску унију 29. марта. Након што је парламент одбио споразум о којем се у три наврата преговарало са ЕУ, рок је продужен. Датум за напуштање ЕУ сада је 31. октобар. 

Џонсон, један од кључних актера у Брезит кампањи, обећао је да ће процес довести до краја по сваку цену - са или без споразума. 

Ипак, већина опозиционих посланика у парламенту, као и многи из владајуће Конзервативне партије, не желе напуштање ЕУ без споразума. Они се плаше да би то могло да науди британској привреди, да доведе до раста цена и ограниченог приступа највећем тржишту у Уједињеном Краљевству. 

Запретили су да ће изгласати закон којим ће Брегзит без споразума бити онемогућен. Када им то не би пошло за руком, тражили би гласање о неповерењу у владу.

ББЦ напомиње да је суспензија парламента легална и да се то уобичајено дешава између краја једног сазива и почетка следећег. Међутим, околности су необичне. 

Правно оспоравање овог потеза би било тешко, с обзиром на то да влада не крши ни један закон. Једноставно користи парламентарну процедуру, док премијер Џонсон покушава да испуни обећање које је дао током кампање - да ће извести Уједињено Краљевство из ЕУ. 

Посланици могу да се сложе са суспензијом, уз ризик да ће доћи до Брегзита без споразума, или могу да покрену изборе изгласавањем неповерења влади. 

Председавајући Доњег дома парламента, Џон Берков, описао је суспензију као "уставну срамоту" која је осмишљена како би спречила посланике да расправљају о Брегзиту.

Парламент ће почети са радом 3. септембра, али ће одмах затим отићи на паузу. 

Ако се ствари буду одвијале како премијер Џонсон жели, парламент ће почети са радом 14. октобра, две и по недеље пре него што Уједињено Краљевство треба да напусти ЕУ. 

Међутим, ако посланици изгласају неповерење пре 10. септембра, могло би доћи до општих избора у октобру.

Анализирајући да ли ће се Брегзит ипак дестити ако дође до избора, ББЦ на српском наводи да ако победе конзервативци, онда хоће. Већ су у вођству са око 31 одсто по испитивањима јавног мњења, након што је у јулу Борис Џонсон преузео место председника владе од претходне премијерке, Терезе Меј. 

Главна опозициона лабуристичка партија каска за 10 до 12 посто и сада има око 21 одсто подршке. Лабуристи су подељени између традиоционалних средина са радничком класом, које имају тенденцију да подрже Брегзит и гласача у градовима који су више за останак у ЕУ. 

Али, победа конзервативаца није нужно извесна. Друге странке, укључујући и либералне демократе левог центра и шкотске националисте, оштро се противе Брегзиту под било којим условима. 

А ту је и Брегзит странка, коју предводи Најџел Фараџ, који жели да Уједињено Краљевство изађе из ЕУ по сваку цену. 

Флуидна политичка ситуација и тесни резултати испитивања јавног мњења отежавају давање прогноза о томе ко ће освојити већину, ако је ико уопште освоји. 

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести