Џонсон данас саопштава "коначну понуду" за Брегзит

ЛОНДОН:  Премијер Велике Британије Борис Џонсон објавиће данас коначну понуду за споразум о Брегзиту, али и ставити до знања Бриселу да, уколико ЕУ не пристане, Британија неће даље преговарати и да ће напустити европски блок 31. октобра без договора.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

Џонсон ће, како наводи Ројтерс, у свом завршном обраћању на годишњој конференцији конзервативаца, изнети детаље о понуди, коју сматра фер и одговорном.У саопштењу које је његов кабинет објавио касно синоћ, наводи се и да Џонсон "ни под којим околностима" неће тражити одлагање Брегзита на предстојећем самиту у Бриселу 17. и 18. октобра.

Британски лист Телеграф објавио је да би, према новом плану, Северна Ирска остала у посебном односу с ЕУ до 2025. године, након чега ће Белфаст одлучити да ли да остане у блоку или да се врати британским правилима, пренео је Ројтерс.Предвиђено је и да покрајина напусти царинску унију ЕУ заједно са остатком Уједињеног Краљевства.

Северноирска Демократска унионистицка странка (ДУП) великим делом је "задовољна" предлозима, објавио је лист Гардијан и додао да план подупире челница ДУП-а Арлене Фостер.Ирски министар спољних послова рекао је да предлози неће пружити основе за договор с ЕУ те да су "забрињавајући".

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести