Додик: РС опредељена за сарадњу са Србијом, Русијом и Кином

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, изјавио је Република Српска опредељена за сарадњу са Србијом и додао да није више загледана само према Западу, него и Истоку и партнерству са Русијом и Кином које јој је добродошло.
dodik
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Најавио је да у априлу путујем у Кину, где ће се састати са председником Си Ђинпигом и верује да ће обезбедити неколико добрих пројеката за Републику Српску.

"У овом мандату желимо да поставимо на пут без повратка изградњу ауто-пута од Добоја до Раче и тиме се повежемо ауто-путем са Србијом", рекао је Додик у емисији Актуелно РТРС.

Република Српска ће, казао је, постојати док има снажну Народну скупштину, коју опозиција жели да сруши и уруши дигнитет законодавног тела с циљем да, "развали Српску".

Он је оптужио опозицију да хоће да уруше дигнитет Народне скупштине као најважније институције властитог народа.

" Молим народ да не дозволи да им они згаде Народну скупштину. Док имамо снажну Народну скупштину постоји Република Српска, а они хоће да сруше скупштину и њен дигнитет зато што хоће да развале Српску", навео је Додик.

Оценио је индикативним да увек када Српска одлучује или заузима став о НАТО "опозиција прави нереде и глупости".

"Видели смо то данас, али и када је усвајана резолуција о војној неутралности. Тада су посланици СДС-а и ПДП-а пиштаљкама онемогућили рад Народне скупштине...", навео је српски члан Председништва БиХ.

Истакао је да је јасно да се не прејудицира чланство у НАТО-у, те да постоји компактна вертикала ка нивоу БиХ.

На питање да ли је Народна скупштина требало да разматра Програм реформи БиХ, а да потом тај документ буде упућен у НАТО, Додик је рекао да је упућен у НАТО јер он мора да добије документ о промењеном ставу БиХ.

"Да нема сада овог документа и да не пише да се чланство не прејудицира, НАТО би сматрао да треба да настави интеграциони процес", каже Додик.

Подсетио је да постоји континуитет одлука од 2004. године када је Народна скупштина, у којој су већина били СДС и ПДП, донела одлуку да су циљ интеграције у НАТО.

Он је рекао да је руски амбасадор у БиХ био упознат са Програмом реформи и оценио да то није АНП и да није у супротности са резолуцијом о војној неутралности.

"После тога су то рекли (председник Србије Александар) Вучић, неколико људи из НАТО-а,)(специјални изасланик Стејт департмента за Балкан Метју) Палмер је истакао да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО-у. Када смо разговарали са Квинтом амерички амбасадор је рекао да су у тијесној вези са НАТО-ом који ће прихватити документ који неће активирати ништа осим сарадње и партнерства", казао је Додик.

Подсетио је да су и нови министри из реда Бошњака оценили да нема Акционог плана за чланство у НАТО-у.

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести