Џенет Јелен, Бајденов избор за министарку финансија САД

ВАШИНГТОН: Очекује се да ће новоизабрани председник САД Џо Бајден номиновати Џенет Јелен, бившу председавајућу савета гувернера Федералних резерви, на место министарке финансија и вратити је на чело Федералних резерви.
Џенет Јелен Фото: АП
Фото: Џенет Јелен Фото: АП

Бајден би овим именовањем срушио родну баријеру која у САД постоји већ 231 годину, али би и на место шефа Федералних резерви поставио економисту и тржишног, а не финансијског експерта, и то у тренутку привредне кризе незапамћене још од раздобља Велике депресије, десетогодишњег економског суноврата који је девастирао Америку у периоду од 1929. до 1939. године.

Нови шеф трезора би требало да се фокусира на прогресивна решења за 2 основна проблема - све већу економску неједнакости и климатске промене, измештајући у други план приоритете Трампове администрације - смањење пореза и финансијска регулатива, сазнаје Ројтерс из кругова демократа повезаних са Бајденовом председничком кампањом.

Јеленова (74) ће Бајдену ставити на располагање своје вишедеценијско искуство и економску експертизу, али и углед који је изградила у америчком Конгресу, у међународним финансијским и пословним круговима.

Јеленова ће бити прва америчка званичница која ће истовремено руководити министарством финансија, Федералним резервама и одбором економских саветника у Белој кући.

По свему судећи, улога Јеленове биће у великој мери и политичка и економска, иако се Федералне резерве традиционално дистанцирају од страначке политике и интереса.

Јеленова је 2014. године уписана у америчку историју када је постала прва жена на челу Федералних резерви, међутим актуелни председник Доналд Трамп није јој указао поверење, па је 2018. године одлучио да је смени са тог положаја, а на њено место постави актуелног шефа Федералних резерви Џерома Пауела.

И Бајденов званични представник, али и Јеленова лично, одбили су да коментаришу информације о њеном именовању.

Адвокат кубанског порекла за шефа унутрашње безбедности САД

ВАШИНГТОН: Новоизабрани амерички председник Џо Бајден номиновао је Алехандра Мајоркаса, адвоката кубанског порекла, за министра унутрашње безбедности САД, саопштено је из Бајденовог транзиционог тима.

Мајоркасу, бившем државном тужиоцу Калифорније и заменику министра унутрашње безбедности САД у Обаминој администрацији, указано је поверење да води министарство унутрашње безбедности и од њега се очекује да преокрене Трампову тврду имиграциону политику.

Уколико ова номинација буде верификована и у Конгресу, Мајоркас ће постати први Хиспаноамериканац шеф унутрашње безбедности САД који је рођен у иностранству, пренео је Ројтерс.

Министарство за унутрашњу безбедност је основано након терористичких напада 11. септембра 2001. године, руководи Обалском стражом и тајном службом, запошљава око 240 хиљада људи и одговорно је сигурност на границама, контролу имиграције, сајбер безбедност, елементарне непогоде и пружање помоћи угроженима.

Мајоркас, који данас пуни 61 годину, рођен је у Хавани, али је са породицом побегао од Кастровог режима у САД када је имао годину дана, најпре на Флориду, а потом у Калифорнију.

"САД су мени и мојој породици пружиле место за живот и уточиште. Данас сам номинован да штитим све Американце и оне који имигрирају у Америку тражећи бољи живот са себе и за своје најближе", објавио је Мајоркас на свом Твитер налогу.

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести