Ђапић претио амбасадору САД због донације Србу

ЗАГРЕБ: Анто Ђапић, председнички кандидат и лидер странке Десно напо је и претио амбасадору САД у Загребу, Вилијаму Кохорсту, због америчке донације вредне 350.000 долара за обнову месног спомен дома борцима НОБ у Србу и поручио да ће последице тога поднети и сам Доналд Трамп.
1
Фото: Youtube Printscreen

Не само да је прозвао абасадора Кохорса, већ се Ђапић, пише хрватски портал Новости, обрушио притом и на целокупну америчку администрацију, посебно на бившег председника Барака Обаму, па већ уобичајено на СНВ и Милорада Пуповца, а није пропустио да упозори и Доналда Трампа да би га овај амерички потез могао коштати победе на предстојећим председничким изборима у САД.

Лично ће се, казао је, потрудити да његово саопштење о тој донацији дође до сваког америчког Хрвата, који након тога неће гласати за Трампа.

Навео је и да с обзиром на то да намерава да се кандидује на изборима за председника Хрватске сигуран је, каже, да ће му реаговање против овакве америчке политике донети победу.

А, ако буде председник Хрватске, поручио је, са њим неће бити шале, па би Кохорста у том случају чекала карта "у једном правцу", односно био би протеран.

Амерички амбасадор Кохорст у петак је, наиме, заједно са заменицом начелника општине Грачац Рајком Рађеновић, свечано уручио донацију за обнову објекта у којем је смештено више удружења, месни одбор и Хрватска пошта.

На објекту су пропалли кров и столарија, па су сви запослени морали да се иселе из њега.

Како сами немају новца, а нису наишли на разумевање жупанијских и државних власти, мештани Срба одлучили су да аплицирају за код америчке Амбасаде у Загребу, која га је препознала проблем и финансијски подржала реновирање.

Пројект обнове финансирала је Европска команда војске САД - ЕУЦОМ са 250.000 долара, док је за спровођење био задужен У.С. Армy Цорпс оф Енгинеерс (УСАЦЕ).

У припрему је уложено још 100.000 долара. Локалном удружењу Уна у изради идејних планова помогла је агенција УНДП са 65.000 куна, а СНВ је опремио део канцеларијског простора са 50.000 куна. Посебан нагласак, како су писале Новости, био је стављен на обнову музеја НОБ-а, уређење мале сале за пројекцију филмова приликом обележавања Дана устанка и пријем гостију и учесника прославе.

Кохорст је том приликом рекао да му је част да може свечано да обележи завршетак реновирања дома, посебно истакавши важност партнерства с хрватским грађанима.

"Верујем да ће друштвени дом бити вредан ресурс у вашој заједници. Свима нама у америчкој Амбасади је драго што ћемо моћи да се вратимо у Срб и сведочимо побољшању рада и живота свих људи у том месту", рекао је Кохорст.

Додао је да је читао о историји Срба и да му је Милорад Пуповац помогао својим увидом.

"Знам да је овде било пуно трагедије и надам се да ће у будућности те ране зацелити и да ће се кренути даље", закључио је амерички дипломата.

Такав потез америчке Амбасаде Ђапић је назвао "отвореним непријатељским деловањем према хрватском народу".

"Америчко финансирање спомен дома лажним партизанским борцима у Србу не желим да адресирам вама на образ и савест, јер је врло вероватно одлуку о томе донела Обамина администрација. То што сте урадили је директан удар против хрватског народа, а не може бити ни помоћ хрватским грађанима, јер српска и комунистичка симболика Срба је терористичке природе, која искључује саму могућност постојања било чега хрватскога, па и грађана", написао је још Ђапић.

Он је притом упоредио обнову друштвеног дома у Србу са ни мање ни више него - подизањем споменика и величањем Осаме бин Ладена у Њујорку.

Истовремено, Ђапић је замерио америчком дипломати што је летос критиковао усташки поздрав "за дом спремни".

Потом се обрушио на СНВ и Пуповца с којима, како је рекао, врло ружно и непријатељски сарађују запослени у америчкој Амбасади у Загребу, који преписују "клеветничке наводе" из Билтена СНВ за потребе извештаја америчке администрације о стању људских права.

Завршио је претњом Корхосту и констатацијом да су Хрватској "српске политике уз помоћ великих међународних силника и игара у последња два века узеле две трећине историјског животног простора, а понајвише због политика америчке администрације и, како је навео, ваших представника у БиХ.

"Тамо смо и данас изложени комбинованом српско-исламистичком удару и прети нам нестанак", написао је Ђапић.

Калфа
16.10.2019 • 21:48
Одлично Ђапићу. Само напред, објави им рат. Неће они тебе за***авати... 😄
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести