COVID-19: У Њу Орлеансу највећа смртности у САД

У забрињавајућем новом извјештају стручњак са Универзита Луизијана Гари Вагер наводи да у том граду на делти Мисисипија, коронавирус односи 38 људи на 100.000 становника
Koronavirus u  Nju Orleansu/Tanjug, AP Photo/Gerald Herbert
Фото: Танјуг/АП/Гералд Херберт/Коронавирус у Њу Орлеансу

МАЈАМИ: Док су целог света упрте у Њујорк, на југу САД у Њу Орлеансу смртност од коронавируса двоструко је већа него у Њујорк ситију, који је највеће жариште епидемје у САД, па челници тог највећег града у савезној држави Луизијана поручују да неће дозоволити да буду нова Италија.

У забрињавајућем новом извјештају стручњак са Универзита Луизијана Гари Вагер наводи да у том граду на делти Мисисипија, коронавирус односи 38 људи на 100.000 становника док је смртност у Њујорку нешто мања од 19 људи на 100.000.

Та чињеница додатно забрињава ако се узме у обзир да цела Луизијана има становника као пола Њујорка - града, а Њу Орлеанс који је познат под називом Big easy, због лежерности која је владала, нешто мање од 400.000.

Лоуизиана је, како пренси Вол стрит журнал пријавила више од 12. 400 случајева, а број смртних случајева порастао је преко 400.

Њу Орлеанс је град који је некада важио за најузбудљивији спој различитих култура на америчком континенту, колевка је џеза и блуза.

Лузијана је у САД на другом месту, после Њујорку по броју умрлих по глави становника, а стручњаци из области здравсттва упозоравају да се у држави примећује и висока стопа гојазности, дијабетеса, хипертензије, срчаних и бубрежних болести.

Лекар Алек Билиоук, државни шеф за јавно здравље, рекао је да су надлежни предузели агресивне кораке, попут повећања тестирања, како би спречили да Луизијана постане следећа Италија, где је умрло више од 15.000 људи.

"Гледамо снимке онога сто се дешава у местима попут Италије. Заиста се, заиста, заиста надамо да радимо све оно што треба како не би били на такво путу “, рекао је Билиоук и упозорио да ће до краја епидемије свака породица бити погођена.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести