Четворица криваца за смрт 71 избеглице осуђени на по 25 година 

БУДИМПЕШТА:  Четворица припадника банде која се бавила кријумчарењем људима осуђена су данас у Мађарској на по 25 година затвора, јер су дозволили да се 71 особа, избеглице из Сирије, Ирака и Авганистана, међу којима су били и деца и жене, угуши у камиону 2015. године, пренела је агенција Ројтерс.
migranti-kamion.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Они су камион са телима са телима 59 мушкараца, осам жена и четворо деце оставили на ауто путу поред места Парндорф, 26. августа 2015. године.

У Аустрији и широм Европе ова трагедија је потресла јавност, а поједини политичари говорили су чак и о масовном убиству, тражећи да се појача борба против кријумчара људи. 

Према резултатима истраге, хладњача од 7,5 тона је кренула из Будимпеште, а дан након тога остављења у зауставној траци на аутопуту А4 код аустријског места Парндорф. 

У камиону, који су кријумчари користили за пребацивање илегалаца, који је после пријаве контролисан након дужег стајања у зауставној траци аутопута код места Парндорф, утврђено је да су се избеглиц угушиле још током вожње. 

Трагови у унутрашњости камиона показали су да су жртве очајнички покушавале да се избаве, да отворе врата камиона, али им то није успело. Тако је у кабини, на страни сувозача пронађена рупа коју су избеглице направиле у покушају да се спасу из камиона.

Мађарска полиција ухапсила је веома брзо прве осумљиче, а суђење оптуженима ( 10 Бугара, Авганистанац и Либанац) почело је прошле године у јуну у мађарском граду Кечкемету, јер о су власти утврдиле да су мигранти умрли у Мађарској.
 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести