Церар: Ускоро подносимо тужбу против Хрватске

БРИСЕЛ: Словенија ће за недељу-две покренути пред судом ЕУ у Луксембургу тужбу против Хрватске, изјавио је председник техничке владе Миро Церар.
Miro Cerar  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Церар је у Бриселу поновио став владе у Љубљани да Хрватска неприхватањем пресуде арбитраже о граничном спору крши „међународно и европско право“, истичући да очекује да ће се то доказати у процесу који ће Словенија покренути пред судом ЕУ.

Тужбу против Хрватске поднећемо за недељу-две, после расправе пред парламентарним одбором за спољну политику, рекао је новинарима Церар.

Он је казао да је арбитражна пресуда донесена пре годину дана важећа и да је треба применити. 

Арбитражна пресуда о граници важећа је према међународном праву и треба је спровести. Ако на суду ЕУ успемо да докажемо да непоштовањем пресуде Хрватска уз то крши и право ЕУ, у шта сам иначе уверен, онда то значи да Хрватска не крши само међународно него и европско право, сматра Церар, напомињући да је уверен у непристраност суда ЕУ у том случају. 

Без обзира на коначан исход будуће пресуде суда ЕУ, Хрватска непримењивањем арбитражног решења крши међународно право, па би арбитражу требало да прихвати и да је примени, мишљења је Церар, преноси Хина.

Тужбу против Хрватске уложићемо због кршења европског правног поретка и то је смисао тужбе, али без обзира на њен исход арбитражна пресуда остаје на снази, казао је он.

Додао је да је у недељу, на неформалном самиту ЕУ посвећеног миграцијама, о арбитражи говорио с председником Европске комисије Жаном-Клодом Јункером и да је критиковао неутралан став ЕУ у словеначко-хрватском арбитражном спору, тврдећи да је Јункеру због тога „било нелагодно“.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести