ЦДУ за викенд бира наследника Ангеле Меркел

Немачка владајућа Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) бира за викенд новог лидера, а за место шефа ове најјаче партије и могућег наследника Ангеле Меркел
merkel
Фото: Tanjug (Pool Photo via AP)

БЕРЛИН: Немачка владајућа Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) бира за викенд новог лидера, а за место шефа ове најјаче партије и могућег наследника Ангеле Меркел, која води Немачку 16 година на канцеларској функцији, боре се Армин Лашет (59), Фридрих Мерц (65) и Норберт Ретген (55).

То су три мушкарца, три правника, три католика, три политичара која потичу из немачке покрајине Северне Рајне-Вестфалије. На изборима за Бундестаг у октобру 1994. сва тројица су постали чланови немачког парламента - истовремено, али не заједно, пише Дојче веле.

Ретген је имао 29 година, Лашет 33, Мерц нешто мање од 39. Сва тројица су студирала у Бону, али сваки у различито време. Мерц био је у Европском парламенту од 1989. до 1994. године и од тамо је, као парламентарац, са собом донео своја прва искуства.

Лашет, Мерц и Ретген почели су као посланици из задњих редова у пленуму. Али, то се убрзо променило. Стари чланови Бундестага присећају се како су први говори њих тројице привукли велику пажњу. Они нису само читали припремљене говоре, већ су сигурни у себе и оно што говоре, допуштали спонтана питања.

Иза кулиса Бундестага, млађи Лашет и Ретген и нешто старији Мерц кретали су се у различитим правцима. Нико од њих тројице није имао шанси да направи каријеру у Посланичком клиубу, чији је рад последњих неколико година владавине Хелмута Кола, био обележен стагнацијом. Но, двојица "Рајнлендера” брзо су са истомишљеницима кренула модерним курсом.

Отпочела је рунда разговора "реформиста” који су желели променити закон о држављанству, што је изазвало љутњу старих, пре свега конзервативних чланова Бундестага. Тада је почео политички флерт тада младих посланика ЦДУ са политичким врхом партије Зелених. Међу њима су били Лашет и Ретген.

Пре свега је један човек, Петер Хинце, који је изабран у Бундестаг 1990, умрежио Лашета и Ретгена у тзв. ”Групу младих” у оквиру Посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ. Група је била одана и лојална канцелару, па ипак помало револуционарна током повремених вечера са Хелмутом Колом на којима су вођене дуге дискусије. Оне су се некада настављале током путовања по иностранству - када се ишло на пријме код Била Клинтона у Белу кућу или у посету Кремљу.

Мерц никада није спадао у следбенике Петера Хинцеа. Ове суботе, током избора за новог шефа ЦДУ, некадашње колеге Мерц, Лашет и Ретген улазе у борбу и за наследника канцеларке Ангеле Меркел.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести