Број миграната који улазе из Турске у Европу у порасту

БРИСЕЛ:Број миграната који из Турске улазе у Европу значајно се повећао прошле године, када су људи који су бежали од сукоба у Сирији и Авганистану преплавили ту земљу, а затим кренули у Грчку, изјавио је извршни директор Европске агенције за контролу граница и обалску стражу Фронтекс Фабрис Леђери.
migranti
Фото: Tanjug (AP/D.Bandić)

Више од 82.000 миграната покушало је да уђе у Европу без одобрења 2019. године, што је 46 одсто више него претходне године, изјавио је Леђери у Бриселу, пренео је Ројтерс.

То је, углавном, последица ситуације у Сирији, али и нестабилности у Авганистану и промене политике према авганистанским држављанима од стране иранских и пакистанских власти, рекао је Леђери новинарима. Он је одбио да окриви турску обалску стражу, рекавши да је "добро радити" на пресретању људи који одлазе.

ЕУ се сложила 2016. године да Турској да до шест милијарди евра за помоћ избеглицама и друге подстицаје да убеди владу у Анкари да заустави мигранте који одлазе у Грчку.

Од прошлог лета, међутим, острва на истоку Грчке боре се да ублаже пренатрпаност у избегличким камповима.

Фронтекс је рекао да је број долазака прошле године био највећи од када је споразум ЕУ-Турска ступио на снагу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да његова земља не може сама да сноси терет смештаја 3,6 милиона сиријских избеглица, а у прошлости је претио да ће "отворити капије" мигрантима који ће кренути у Европу.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести