Британија предлаже увођење царинских станица са Ирском

ДАБЛИН: Велика Британија предлаже да се успоставе царинске станице с обе стране ирске границе после Брегзита како би се избегла потреба за контролама на самој граници, али је ту идеју министар спољних послова Ирске одбацио, преноси ирска РТЕ.
Царинске станице и биле би смештени 8 до 16 километара од границе  ВБ и Ирске Фото: Steve Parsons/PA via AP Carinske stanice i bile bi smešteni 8 do 16 kilometara od granice  VB i Irske Foto: Steve Parsons/PA via AP
Фото: Steve Parsons/PA via AP

"Велика Британија предложила је стварање низа центара за царињење с обе стране ирске границе, као кључни део свог плана за замену бекстопа", написао је на твитеру уредник РТЕ за Европу Тони Конели."Ти центри су у ствари царинске станице и били би смештени 8 до 16 километара од границе", навео је он, додајући да је Лондон то предложо у такозваном "нон-пејперу", који је послао у Брисел.

Ројтерс преноси да су ти центри за царињење управо део нових предлога које ће британски премијер Борис Џонсон представити званичницима ЕУ ове недеље.Ирска и британска влада, као и ЕУ желе да избегну граничне прегледе, јер би то могло поново подстаћи напетости.

Предлог увођења царинских станица су већ одбацили Даблин и ирски министар спољних послова.Бекстоп, заштитни механизам којим се жели спречити подизање чврсте границе на ирском острву, неприхватљив је заговорницима Брегзита јер с њиме не добјају одрешене руке за закључивање споразума о слободној трговини с трећим земљама.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да постојање бекстопа није нужно за постизање споразума с Великом Британијом о изласку из ЕУ.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести