Британија послала предлог за Брегзит лидерима ЕУ

ЛОНДОН: Велика Британија послала је свој предлог за Брегзит лидерима Европске уније, а премијер Борис Џонсон позвао је на брзе преговоре који ће донети решење.
br
Фото: EPA/EFE STEFAN ROUSSEAU / POOL

Предлог се фокусира на то да се одржава отворена граница између Северне Ирске и чланице ЕУ Ирске, што је кључна тачка споразума о Брегзиту, пренео је АП.

Џонсон је у писму председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру навео да Велика Британија предлаже да то уради тако што ће Северна Ирска ускладити са правилима ЕУ о трговини робом, вероватно током дужег периода.

Он је истакао да би непостизање споразума било неуспех за који би сви били одговорни.

Британија је предложила стварање регулаторне зоне на целом ирском острву која би покривала сву робу и обавезу да се избегавају граничне провере, пренео је Ројтерс.

Пре краја прелазног периода након Брегзита, децембра 2020, скупштина и извршна власт Северне Ирске би требало да дају свој пристанак на овај аранжман, као и сваке четири године након тога, наводи се у документу.

Северна Ирска би остала део царинске територије Велике Британије, али да би се избегле царинске провере био би уведен декларациони систем са поједностављеним процесом за мале трговце.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести