Божић у свету, мање верника него претходних година

БЕОГРАД: Најрадоснији хришћански празник, Божић, по јулијанском календару православне цркве у свету обележиле су уз мање верника него иначе, због пандемије коронавируса.
bozic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Православни верници Божић су данас, осим у Србији, прослављали и у Црној Гори, Северној Македонији, Русији, Белорусији, Украјини, Грузији, Египту, Етиопији.

Како преноси РТС, за разлику од дугогодишње традиције, православни Божић је у Витлејему - где је према предању рођен Исус Христ - обележен литургијом иза затворених врата, у Цркви рођења Христовог.

Руски патријарх Кирил служио је литургију у Храму Христа спаситеља у Москви, а у храм се због пандемије короне, могло ући само с позивницом.

Поглавар Руске православне цркве критиковао је васељенског патријарха Вартоломеја, који је признао отцепљење Украјинске православне цркве, и за то, како је навео, добио Божју казну да изгуби Аја Софију.

Председник Русије Владимир Путин Божић је прославио у новгородској области у Цркви Светог Николе, најстаријој у земљи.

"Љубав Бога према човеку није у томе да му да све што он жели, већ у нади и молитви за оне који су му најдражи. Та нада је светло које нас обасја у најтежим тренуцима. Срећан Божић!", рекао је Путин.

Празник Христовог рођења обележило је и готово четири милиона верника Православне цркве у Грузији.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести