Боливија: Сукоби нагон што се Ањес прогласила за председницу

ЛА ПАЗ:  На улицама престонице Боливије избили су сукоби пошто се опозициона лидерка у Сенату Ђанине Ањес прогласила привременом председницом земље, а након оставке Ева Моралеса.
Đanine Anjes privremena predsednica Bolivije Foto: AP Photo/Juan Karita
Фото: AP Photo/Juan Karita

Ањес се прогласила прелазном председницом Боливије, упркос недостатку кворума током гласања за њен избор, пошто су посланици левичарске странке бившег предедника Ева Моралеса бојкотовали гласање, пренео је Ројтерс.

Она је преузела привремену контролу над Сенатом касно у току дана, а представници Моралесове странке Покрет за социјализам нису били присутни када је то објавила.Љутите Моралесове присталице покушале су да дођу до зграде Конгреса вичући да она мора да поднесе оставку, преноси АП.

Моралес, који је желео да трансформише Боливију као први урођенички председник, одлетео је јуче у Мексико који му је доделио азил, док су хиљаде његових присталица захтевале његов повратак на улице престонице Боливије.

Моралес, као и потпредседник Боливије, поднели су оставку пре два дана суочени са притисцима и протестима због оптужби за превару на изборима 20. октобра, на којима је Моралес однео убеђиву победу.Он је по слетању у Мексико рекао да неће одустати од политичке борбе.

АП пише да је његов одлазак био драматицан пад за бившег пастира лама и вође синдиката узгајивача коке који је за 14 година као председник помогао да се милиони извуку из сиромаштва, повећају социјална права и дође до високог економског раста у најсиромашнијој земљи Јужне Америке.

На крају је, међутим, његов пад проузрокован инсистирањем на томе да остане на власти.Кандидовао се за четврти мандат након што је одбио да прихвати резултате референдума који је подржао ограничења мандата за председника.

Моралес је такође, убрзо након што је постао председник 2006. године, купио нови авион и изградио председничку палату у 26 спратова са хелидромом.Моралес је одступио убрзо након што је прихватио позив тима Организације америчких држава за нове изборе.

Тим је известио о неправилностима на изборима чији су службени резултати показали да је Моралес добио тек толико гласова да избегне други круг у којем би, како аналитичари тврде, могао изгубити од уједињене опозиције.

Након што је Моралес поднео оставку, његове присталице су у понедељак поставиле су барикаде како би затвориле неке путеве који воде до главног аеродрома, док су његови непријатељи блокирали већину улица које воде до главног главног града испред Конгреса и председничке палате.

Боливија: Ањес признали Уставни суд и војска

ЛА ПАЗ:  Уставни суд Боливије, као и оружане снаге те земље, признали су сенаторку Ђанин Ањес за привремену председницу пошто је Ево Моралес поднео оставку.Уставни суд је рекао да "имајући у виду чињеницу да је пренос председничке власти потребан у одсуству председника", ова одлука се може донети "без закона или одлуке парламента".

Подршку привременој привременој шефици државе изразио је и Виллијамс Калиман, врховни командант оружаних снага Боливија, наводи се у изјави коју је данас објавио дневник Пагина Сиете, преноси ТАСС."С обзиром на све околности и у складу са законским прописима, стојимо вам на располагању ", наводи се у саопштењу.

Анез се раније прогласила за привремену председницу и рекла да ће нови председнички избори у Боливији бити одржани што је пре могуће.Председнички избори у Боливији одржани су 20. октобра, а према Врховном изборном суду, актуелни председник Ево Моралес победио је у првом кругу.

Његов главни конкурент, Карлос Меса, рекао је да не признаје Моралесову победу у првом кругу.Након што су резултати избора објављени, почели су масовни протести и штрајкови у држави.Најмање две особе су убијене у протестима, навело је боливијско Министарство унутрашњих послова.

Моралес је најавио оставку 10. новембра и окарактерисао је ситуацију у држави као државни удар.Оружане снаге земље, опозиција и синдикат су раније тражили од њега да одступи са власти.Мексичке власти дале су Моралесу политички азил. Он је стигао у Мексико у уторак.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести