Бивши радник Самсунга протестовао 300 дана са 25м високог торња

СЕУЛ: Отпуштени радник Самсунг групе окончао је једногодишњи протест са торња високог 25 метра у јужном Сеулу након што је постигао договор са јужнокорејским највећим конгломератом.
seul metropolis pix
Фото: pixabay.com

Ким Јонг-хи, бивши радник сада непостојеће Самсунг Техвин корпрације, у спору је са компанијом од 1995. године када је отпуштен с посла. Он тврди да је нелегално отпуштен због својих активности на формирању радничког синдиката, а што је донедавно било забрањено у компанији којом управља једна породица.

Након 24 године борбе да од Самсунга добије извињење и право да се врати на посао, он се се 10. јуна прошле године попео на торањ који служи за надгледање саобраћаја и на њему седео готово 300 дана.

Раније овог месеца, власник компаније Ли Џае-јонг, иако то није уобичајено, упутио је јавно извињење због разних котроверзи у вези с управљањем компанијом и рекао да ће укинути политику забране радичких синдиката. Касније је компанија написала писмо Киму у којем му се извинила због спорог решавања његовог случаја.

Све ово уследило је након што је независни комитет за жалбе наредио власнику да мора да се јавно извини и побољша имиџ компаније. Ли се тренутно суочава са неколико оптужби, међу којима је и са том да му је менаџмет компаније омогућио да брже преузме управљање од свог оца, као и да је намерно смањио вредност Самсунга пре спајања са Цеил индустријом и тиме стекао противправну корист.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести