Бивши француски премијер на суду због прљавог новца

ПАРИЗ: У Паризу данас почиње суђење бившем француском премијеру Едуару Баладиру на основу оптужби да је своју неуспелу председничку кампању 1995. године финансирао нелегалним средствима из међународне трговине оружјем.
francuska
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)
Политичар који је ушао у десету деценију (91 година), последњике у низу француских високих функционера који се нашао на оптуженичкој клупи због такозване афере „Карачи“ која је присутна у политичком животу земље више од 25 година.
 
Он ће се појавити данас пред трибуналом, надлежним да се бави оптужбама за недолично понашање функционера, заједно са бившим министром одбране Леотаром, пише британски Гардијан.
 
Баладир , који је оптужен за саучесништво у наводној злоупотреби јавних средстава приликом француске продаје подморница Пакистану 1994. године, када је био премијер , у својим изјавама негирао је било какву кривицу.
 
Он је навео да није одговоран за детаље о финансијама у председничкој кампањи, као и да је мислио да средства за његову кампању долазе од продаје мајица на скуповима и састанцима, пише Гардијан.
 
Суђење се почиње данас и очекује се да ће трајати до 11. фебруара.
 
Вишедеценијска афера „Карачи“ добила је име по пакистанском граду у коме је у мају 2002. године миниран аутобус који је превозио француске инжењере, када је убијено 15 људи, укључујучи 11 запослених инжењера
 
. Ал Каида је прво осумњичена за терористички напад, али се касније тврдило да је бомбашки напад био одмазда због неплац?ања провизија које су обећали француски званичници.
 
На изборима 1995. победио је Жак Ширак, који је одмах отказао плаћање провизија за послове с оружјем, наводи британски лист.
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести