Билд: Европска централна банка "сиса" рачуне немачких штедиша

БЕРЛИН: Најпродаванији немачки лист "Билд" оптужио је данас председника Европске централне банке Марија Драгија за пражњење банкарских рачуна немачких штедиша, само дан након што је та институција спустила каматне стопе још дубље у негативну територију.
evri novac
Фото: pixabay.com

Поред фотомонтаже Драгија са очњацима и у одећи вампира, стоји "Билдов" наслов:

"Гроф Драгила исисава наше рачуне. Хорор за немачке штедише се наставља и наставља."

Председник ЕЦБ се, како подсећа Ројтерс, и раније налазио на удару критика тог немачког листа.

Подржавајући гнев немачких штедиша, председник немачке Асоцијације штедионица Хелмут Шлевајс је поручио да најновији пакет ЕЦБ-а "доноси више штете него користи".

Међутим, немачки министар финансија Олаф Шолц је покушао да умири штедише.

"Већина уговора које клијенти имају са својим банкама тренутно не дозвољавају такве казнене стопе, тако да проблем није акутан. Банке су довољне мудре да схвате шта би изазвале такве казнене стопе", изјавио је Шолц.

Јоаким Вурмелинг, члан Управног одбора немачке централне банке, заузео је међутим другачији став.

"Банке би ускоро могле да пребаце трошкове негативних каматних стопа на још већи број клијената“, рекао је он за магазин "Фокус".

Према његовим речима, нико не би требало да се изненади ако банке буде захтевале веће провизије.

Надајући се убрзању економске активности скоро деценију након дужницке кризе еврозоне, ЕЦБ је најавила јуче и да ће куповати обвезнице на неограничен период, што је мера која ће још више спустити трошкове задуживања, оцењује Ројтерс.

Најављени подстицаји, већи од очекиваних, одмах су пробудили забринутост међу штедљивим Немцима, који се годинама жале да им ЕЦБ ускраћује пристојну стопу поврата на њихове уштеђевине.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести