Берзина: НАТО у Лондону прошао неочекивано добро

Кристине Берзина у разговору за Танјуг оцењује да је самит НАТО у Лондону прошао ”неочекивано добро” обзиром на тензије које су постојале пред састанак лидера држава чланица Алијансе.
Čelnici NATO na samitu u Londonu Foto: Peter Nicholls, Pool Photo via AP
Фото: Peter Nicholls, Pool Photo via AP

БРИСЕЛ:  Северено атлантска алијанса обележава 70 година постојања у атмосфери неслагања чак и повишених тензија међу неким савезницима, али мимоилажења у ставовима чланица било је и раније, а НАТО је увек успевао да нађе зајенички интерес и остане основни безбедноносни оквир за ЕУ, али и шире, оцењује Кристине Берзина, из Немачког Маршаловог фонда у Бриселу.

”НАТО је веома отпорна институција. Алијанса је пребродила Хладни рат, прошла кроз период изазова у области борбе против тероризма, прилађођава се новим технолошким изазовима у сајбер областима. Ни једна од ових транзиција није била лака и једноставна, али НАТО је констано успевао да то превазиђе и остао је корисан за свезнике као начин притупања изазовима”, каже Берзина.

Берзина у разговору за Танјуг оцењује да је самит НАТО у Лондону прошао ”неочекивано добро” обзиром на тензије које су постојале пред састанак лидера држава чланица Алијансе.Нека питања која су потресала Алијансу, као што је питање издвајања за финасирање одбране савезника, решена су пред самит у Лондону тако што се повећао број чланица које за одрану издавју 2 процента БДП.

” Овога пута новац и финасирање НАТО нису били проблем као ранијих година, чиме је посебно био задовољан председник САД Доналд Трамп који је то прогласио за своју победу", каже она.

Са друге старане, додаје, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одустао је од блокаде плана за одбрану Балтика и Пољске иако није добио тражену подршку савезника за стављање курдске YПГ на листу терористичких организација.

Варнице које су летеле међу лидерима земја савезника у Лондону ”варнице” летеле а, на линији Трамп - Макрон, Макрон- Ердоган, Трамп - Трудо, сматра она, више су биле израз ”личности и приступа неких лидера него интегритета Алијансе”.Она сматра да је захтев француског председника Емануела Макрона за ревизију стратегије НАТО добродошао и да то неће представљати проблем за Алијансу

”Алијанси већ одавно потребна ревизија стратегије када је реч о приоритетима, а већ је најављено да ће се тиме бавити генерални секретар НАТО, министри спољних послова и експерти уз консултације са савезницима”, каже Берзина.

Она оцењује да већи проблем може представљати Макронов захтев за ресетовањем односа са Русијом и указује да то није у складу, ни са тренутном политиком ЕУ када је реч о ситуацији у Украјини и санкцијама према Русији.

”Сваки од савезника има помало другачију позицију када је реч о Русији или Кини. Ту се преплићу стратешко безбедносна забнутости и економски интереси. Питање је да ли ће моћи да се говори једним гласом када постоје различита питања у области трговинских односа Кине и земља чланица НАТО. То се односи и на економске везе са Русијом”, објашањава Берзина.

Досадашњи резултати Алијасне су добри, каже, и говоре у прилог чињеници да ће НАТО наставити да буде гарант безбедности и релевантан фактор у будућности.”Неће бити увек једноставно и лепо, али обично на крају се савез исплати”, закључује Берзина.

 

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести