Берлин: Зид срушен, невидљива баријера остала и после 27 година

БЕРЛИН: И 27 година после уједињења Немачке, око две трећине Немаца виде поделе између бившег комунистичког источног дела и западног дела земље, што значи да им је Берлински зид у главама и дан данас, показују резултати најновије анкете.
berlinski zid
Фото: pixabay.com

Истраживање, које је за немачки лист „Билд“ спровео институт ИНСА, показало је да 64,6 одсто испитаника сматра да међу Немцима и даље постоје такве поделе, док 22,9 одсто њих сматра да су поделе ипак превазиђене, преноси Ројтерс.

Анкета, чији су резултати објављени дан уочи обележавања годишњице уједињења, показала је и да 74 одсто Немаца у бившој Источној Немачкој данас види „невидљиву баријеру“, док такво мишљење има 62,3 одсто испитаника који су живели у некадашњој Западној Немачкој.

Да поделе ни до данас нису ишчезле, постало је јасно на немачким изборима 24. септембра, на којима је крајње десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) освојила 12,6 одсто гласова и први пут ушла у парламент, а подршка тој партији и њеној платформи заснованој на пароли „вратимо нашу земљу“ посебно је била изражена на истоку Немачке.

Малу Драјер, социјалдемократска премијерка западне немачке савезне државе Рајна-Палатинат рекла је да су изборни резултати „позив на буђење“ великим политичким партијама због и даље незадовољених потреба источних Немаца.

Фото: pixabay.com

Потцењујемо јачину трансформационог притиска који су источни Немци претрпели и напоре које су морали да учине како би остварили уједињење, рекла је она немачкој телевизији „Бајришер Рундфунк“, истакавши да уједињење није утицало на свакодневне животе западних Немаца.

Она је закључила да је неопходно решити питање неуравнотежености између источних и западних Немаца, укључујући континуирани рад на усклађивању пензија.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести