Бела кућа: Северна Кореја да се уздржи од провокација

ВАШИНГТОН: Бела кућа позвала је данас Северну Кореју да се уздржи од даљих провокација, након што је Пјонгјанг испалио балистичку ракету лансирану подморницом.
vasington
Фото: AP Photo/Andrew Harnik

Портпаролка Беле куће Џен Псаки саопштила је да САД остају отворене за дипломатско ангажовање са Северном Корејом о њеном програму наоружања, што је Пјонгјанг до сада одбацивао, преноси Ројтерс.

Индопацифичка команда америчких оружаних снага огласила се данас оценом да је јутрошње тестирање севернокорејских подморничких ракета "дестабилизирајуће", али да не представља непосредну претњу за САД и њене савезнике.

Лансирање севернокорејске балистичке ракете са подморнице (СЛБМ), које су потврдили званичници Јужне Кореје и Јапана, уследило је након што су се делегације САД и Јужне Кореје састале у Вашингтону како би разматрали застој у нуклеарним преговорима са Пјонгјангом.

Једна балистичка ракета лансирана је јутрос око 10:17 по локалном времену из околине Синпа, места где су укотвљене севернокорејске подморнице и стационирана опрема за пробно испаљивање балистичких пројектила, саопштено је из здруженог генералштаба јужнокорејске војске.

Северна Кореја није преко успостављених канала комуникације унапред обавестила Јужну Кореју да ће данас лансирати балистичку ракету, навело је јужнокорејско министарство за уједињење.

Данашње тестирање ракете је осмо које је Северна Кореја обавила ове године, а крајем септембра први пут је лансирала нову хиперсоничну ракету у Јапанско море.

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести