Аустријски канцелар Курц под истрагом за корупцију, он одбацује оптужбе

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц под истрагом је због сумње у корупцију, саопштили су тужиоци за борбу против корупције данас после претреса канцеларија владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца и неколико високих функционера.
kurc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jens Meyer)

Тужилаштво за борбу против корупције ставило је још девет особа под истрагу, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Аустријски медији објавили су да тужилаштво сумња да је министарство финансија куповало рекламе у једном таблоиду у замену за известавања и улепшавање истраживања јавног мњења у корист канцелара Курца и његове партије.

Себастијан Курц одбацио је све оптужбе које је Тужилаштво за привредни криминал и корупцију (WKStA) подигло против њега.

Курц је, за дневник „Клајне цајтунг“ и ОРФ рекао да је истрага против њега, због сумње проневере, подмићивања и примања мита, исконструисана.

„Након кратког времена поново се појављују нове оптужбе, које су, као и оне пре, исконструисане, и опет по истом систему - користе се делови СМС-ова и стављају у погрешан контекст. Истина ће испливати на видело“, нагласио је он.

Подсетио је на раније оптужбе везане за наводно лажне исказе пред истражним одбором парламента у афери „Ибица“.

И стражитељи WKStA спровели су данас претрес више станова лица блиска Курцу, али и канцеларија у кабинету канцелара, те и централу Народне партије Аустрије (ОВП), чији је он лидер.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести