Аустријанци негодовали због књиге о Тачију

БЕЧ: На представљању књиге "Нова држава - модерни државник Хашим Тачи" у Бечу било је и негодовања противника једнострано проглашене независности Косова.
taci, tanjug
Фото: Hašim Tači, foto: Tanjug (Video), arhiva

Противници признања једностране проглашене независности Косова, због тога, виде књигу као пропаганду НАТО и савезништва са терористичком ОВК.

То негодовање противници једнострано проглашене независности Косова изнели су и на промоцији.

Високи функционер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Швехату Давид Штокингер обратио се присутнима и изразио чуђење да једна институција попут Дипломатске академије даје простора особи чија је прошлост сумњива.

Он је указао да се на Косову и даље догађају напади на Србе и критиковао што на скупу није било речи о злочинима током рата, већ је приказана само једна страна.

Подсетио је да је ОВК, коју је водио Тачи, била и у САД третирана као терористичка организација.

Због свега тога, навео је, да напушта промоцију књиге, што је учинио са више других присутних.

У Дипломатској академији у Бечу вечерас је, у организацији Аустријског института за европске и безбедносне политике и Института дунавског региона и централне Европе (ИДМ) представљена књига британске новинарке Сузи Џегер.

Представљање књиге је најављено помпезним саопштењем ауторке и Роџера Бојса, које се завршава да је "књига прича о ретком успеху западне војне интервенције и првој биографији новог председника Косова, најмлађе европске државе".

Бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич указао је на значај договора Београда и Приштине и констатовао тренутно већи реализам у Београду.

Он је рекао да је добро што два председника имају однос поштовања.

"Имамо историјску могућност да решимо велики историјски конфликт Албанаца и Срба, који би отворио пут у ЕУ. Европска комисија жели да у свом мандату забележи успех на овом пољу", казао је Петрич.

Некадашњи изасланик у преговорима о статусу Косова и Метохије Албер Роан оценио је да је протеклих десет година било тешко постићи напредак и изразио уверење да приоритет у наредном периоду мора бити на европској интеграцији.

Албански премијер Еди Рама, који је, такође, присуствовао промоцији у Дипломатској академији у Бечу, говорећи о Хашиму Тачију и његовом значају за независност Косова, рекао је да он сада треба да "ослободи и Србе од њихове ноћне море".

Рама: Косово светли пример поштовања права мањина

Премијер Албаније Еди Рама оценио је у Бечу да Косово има највише стандарде мањинских права и да се не могу поредити однос према Србима на Косову и Албанаца у Прешеву.

Рама је, у дискусији на презентацији књиге "Нова држава - модерни државник Хашим Тачи", казао да је Косово безбедно место за Србе и друге народе.

"Косово је данас светли пример поштовања права мањина. Не може се поредити како се третирају Срби на Косову и Албанци у Прешеву. Косово има највише стандарде, а тек иза њега иду остали", поручио је он.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести