Аустрија против “евра за све”

БЕЧ: Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф дипломатије Себастијан Курц јединствени су у одбијању предлога председника Европске комисије Жана Клода Јункера о проширењу еврозоне на све чланице ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Сматрам тај концепт непромишљеним, поручио је Керн у изјави аустријском државном радију Ое1.

Он је указао на Мастришке критеријуме и затражио “више Европе” у привреди, борби против пореских преваза, дампинг цена рада и социјалних услуга.

Пре него што све то не буде спроведено проширење еврозоне нема никаквог смисла, јер би се тиме само повећали проблем, уверен је Керн.

Он је указао да се видело шта може да се деси када се приме земље које не испуњавају критеријуме, наводећи као пример Грчку, која је, према његовим речима, само донела повећање проблема, али не и више европске сарадње.

Курц је, такође, оценио да је Грчка пример како не треба спроводити ширење еврозоне.

Евро и еврозона су биле и остају за све отворене, али само за оне које испуњавају критеријуме. Све док критеријуми не буду испуњени критеријуми проширење не може да се спроведе. Морамо избећи да поново будемо у ситуацији као са Грчком. Због тога морамо испунити сва правила, али и потом их се придржавати, објаснио је он.

И лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе одбацио је Јункеров предлог додајући да поједине државе чланице ЕУ ни неће да приступе еврозони.

Очигледно се желе те земље натерати да уђу у нешто што неће, критиковао је он уједно назвавши Јункера “централистом који из Брегзита ништа није научио”.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести