Ангелу Меркел чека бурна јесен

БОН: Немачка канцеларка Ангела Меркел вратила се са годишњег одмора и очекују је месеци расплета најважнијих политичких питања, попут оног да ли ће бити спасена владајућа коалиција, преноси Дојче веле. 
am
Фото: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Ангела Меркел је провела одмор у свом омиљеном сеоцету у италијанском Тиролу, где је један папарацо успео да је фотографише како на балкону апартмана чита књигу "Тиранин“ познатог шекспиролога Стивена Гринблата о утицају реалне политике на Шекспирове драме и јунаке.

Но, по повратку са одмора, Меркелову чека решавање проблема који умногоме одређују даљу политичку судбину Немачке. Дојче веле наводи да је најважније питање да ли има спаса великој владајућој коалицији и ако нема - како је окончати, а да при томе њени демохришћани не претрпе превелику штету?

Социјалдемократе, који су партнери у тој коалицији, ионако су већ отписане као странка која је изгубила ауторитет, кредибилитет и идентитет, и сада покушава да стане на ноге под вођством привременог трочланог тријумвирата. 

Велика коалиција је од избора у септембру 2017. успела да солидно обради неке актуелне теме: покренути су разни пројекти за унапређење сеоских региона, донет је низ мера у борби против прања новца и тероризма. Али, тај рад је у сенци проблема, пре свега - кадровских. 

У случају да се коалиција распадне и буду расписани нови превремени избори, демохришћани неће имати адекватног "коња" за канцеларску "трку“, јер се наследница Меркелове на челу Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер, не може подичити популарношћу. 

Дојче веле наводи да би покушај спасавања велике коалиције вероватно умирило и бираче две велике странке, јер су у Немачкој превремени избори неуобичајено политичко решење. 

Опстанак велике коалиције би значио пре свега да она мора да преживи предстојеће изборе за покрајинске парламент у Бранденбургу, као и Саксонији, где анкете показују да би десничарска АфД, која је у Бундестагу најјача опозициона странка, могла да однесе победу. 

Други веома важан датум јесте 20. септембар, када ће немачка влада донети кључне одлуке о климатској политици и пре свега о томе да ли ће увести порез на угљен-диоксид и ако то учини - како ће га разрезати, пише Дојче веле и подсећа да је велика коалиција под притиском Зелених и тренутно популарног покрета младих за "заштиту климе“ да реши та питања.

Једна од првих порука коју је Меркелова по повратку из Италије упутила јавности преко свог портпарола Штефана Зајберта била је да подржава избалансиран државни буџет, односно "стање нуле“ - и тако одговорила свима који траже задуживање, пре свега због убрзаног развоја инфраструктуре за коришћење обновљивих извора енергије. 

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести